Dobrý den, mám jako zaměstnanec ze zákona nárok na odškodnění, pokud zaměstnavatel nestihne výplatu zaslat včas dle smlouvy? Děkuji

Dobrý den, k Vašemu dotazu uvádíme, že pokud Vám zaměstnavatel nevyplatil mzdu ve lhůtě její splatnosti, tedy maximálně do posledního den měsíce následujícího po měsíci, za nějž náleží mzda, tak po uplynutí této lhůty Vám vzniká nárok na úhradu zákonných úroků z prodlení.

Jak donutit zaměstnavatele, aby mi vyplácel aspoň minimální zaručenou mzdu?

Dobrý den, k Vašemu dotazu uvádíme, že zaměstnavatel je povinen vyplácet zaměstnanci mzdu v minimální výši zaručené vládním nařízením č. 567/2006 Sb. V případě, že tak nečiní, tak Vám doporučujeme písemně vyzvat zaměstnavatele, aby Vám vyplácel mzdu ve výši stanovené právními předpisy a zároveň i doplatil dlužnou mzdu. Pokud tak neučiní, tak Vám doporučujeme podat podnět k inspekci práce, případně svoji pohledávku vymáhat soudní cestou, tj. podat k příslušnému soudu žalobu na zaplacení dlužné mzdy.

Dobrý den, jaká jsou práva matek, která se vrací po 6 měsících do zaměstnání a stále kojí. Má zaměstnavatel právo požadovat čerpání dovolené na kojení? Děkuji

Dobrý den, k Vašemu dotazu uvádíme, že dle ust. § 242 zákoníku práce je zaměstnankyni, která kojí své dítě, zaměstnavatel povinen poskytnout kromě přestávek v práci zvláštní přestávky ke kojení, které se započítávají do pracovní doby a přísluší za ně náhrada mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku. Zaměstnankyni, která pracuje po stanovenou týdenní pracovní dobu, přísluší na každé dítě do konce 1 roku jeho věku 2 půlhodinové přestávky a v dalších 3 měsících 1 půlhodinová přestávka za směnu. Pracuje-li po kratší pracovní dobu, avšak alespoň polovinu týdenní pracovní doby, přísluší jí pouze 1 půlhodinová přestávka, a to na každé dítě do konce 1 roku jeho věku.

Zaměstnavatel mi již tři měsíce dluží moji mzdu a stále slibuje, že doplatí další týden, jak mohou postupovat? Začínám se dostávat do kritické situace, kdy již nemám peníze na pokrytí rodinných nákladů.

 Dobrý den, k Vašemu dotazu uvádíme, že pokud Vám zaměstnavatel nevyplatil mzdu nebo náhradu mzdy nebo jakoukoli jejich část do 15 dnů po uplynutí období splatnosti, tak po uplynutí této lhůty můžete okamžitě zrušit pracovní poměr dle ust. § 56 odst. 1 písm. b) zákoníku práce. Okamžité zrušení pak musí být písemné a jeho důvod v něm musí být skutkově vymezen tak, aby ho nebylo možné zaměnit za jiný. Dále lze okamžitě zrušit pracovní poměr pouze do 2 měsíců ode dne, kdy jste se o důvodu k okamžitému zrušení dozvěděl, nejpozději však do 1 roku ode dne, kdy důvod vznikl. V případě okamžitého zrušení pracovního poměru Vám pak bude příslušet náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku za dobu, která odpovídá délce výpovědní doby.

Dobrý den má zaměstnavatel právo nepodepsat výpověď?Děkuji

Dobrý den, k Vašemu dotazu uvádíme, že co se týče doručování písemností určených zaměstnavateli zaměstnancem, tak toto upravuje ust. § 337 zák. č. 262/2006 Sb., zákoník práce. Dle tohoto ustanovení zaměstnanec doručuje písemnosti zaměstnavateli zpravidla osobním předáním v místě sídla zaměstnavatele. Může je však doručit předáním na pracovišti nejbližšímu nadřízenému nebo odevzdat na jiném místě, kam se zpravidla zaměstnavateli písemnosti doručují (podatelna, sekretariát), případně je může zaslat zaměstnavateli prostřednictvím poštovních služeb. Na žádost zaměstnance je pak zaměstnavatel povinen doručení písemnosti potvrdit (např. razítkem na kopii). S ohledem na shora uvedené skutečnosti tedy platí, že zaměstnavatel nemá právo odmítnout převzetí písemné výpovědi dané zaměstnancem.

Celý chat je k dispozici zde: