Kauce

V dnešní době naprosto standardní věc. V každém inzerátu objevíte informaci o vratné kauci. Kauce je něco jako pojistka pro majitele bytu, kterou se jistí v případě, že přestanete platit nájem nebo zničíte vybavení. Počítejte s tím, že každý majitel je jiný a i výši depozitu si určuje sám. Obvykle se ale jedná o částku ve výši jednoho nájmu.

Zálohy

Jsou noční můra všech podnájemníků. Ano, majitel může nastavit zálohy na vodu, elektřinu a topení nízké, ale vás pak může čekat nemilé překvapení v podobě ročního vyúčtování. Buďte prozíraví a předem si zjistěte, jak se pohybují ceny služeb v podobných bytech při stejném počtu obyvatel.

Prázdný nebo vybavený

Jak by měl být byt vybavený? Určitě se neobejdete bez věcí jako jsou  lednice,  vařič, postel a stůl. Pro ty náročnější ještě schází například gauč či pračka. Čím více vybavení bude byt mít, tím vyšší bude jeho cena.  Popřemýšlejte tedy, zda stojíte o vybavení od majitele, nebo si dáte tu práci a čas a porozhlédnete se po něm sami. V dnešní době je internet plný bazarů s nábytkem a spotřebiči za pár korun.

Ukončení nájmu

Před podpisem smlouvy si pořádně přečtěte i klauzuru o ukončení nájmu. Majitele nebude zajímat, že jste se s přítelem rozešli, nebo že vám spolubydlící „nesedí“. Výpovědní lhůta nájmu je obvykle dva až tři měsíce, po kterou je nutno nájem platit naprosto stejně.

Rada na závěr

Pokud na tom finančně nejste až tak dobře a plánujete bydlení s dalšími osobami, pořádně si rozmyslete, s kým budete sdílet kuchyň i koupelnu. Máte se věnovat hlavně studiu a není nic méně příjemného, než řešení každodenních hádek v bytě s někým, s kým prostě bydlet „nedokážete“.

Hledáte přivýdělek ke studiu? Lákavé nabídky práce a brigád naleznete na ověřených portálech www.jobs.cz a www.prace.cz.

Zdroj: www.prace.cz