Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Máte v plánu letní brigádu? 10 typů, na co si dát pozor

/
  • Výběr brigády v zahraničí není radno podceňovat...
    7. července 2017 ● 12:00

    Blíží se léto, studentům pomalu končí škola a nastává doba letních brigád. Pokud jste si ale našli dobré místo a rádi byste si přivydělali, buďte opatrní. Brigádníci se často stávají terčem nepravostí ze strany zaměstnavatele. Na co všechno máte právo a na co si dát pozor?

  • 1.

    Pracujete bez smlouvy

    Nejdůležitější ze všeho je platná smlouva. Pokud vám šéf před nástupem na brigádu tvrdí, že ji vyřešíte později, jděte jinam. „Zahájení brigády bez smlouvy je nezákonné a riskujete, že vám zaměstnavatel nevyplatí odpracovanou mzdu,“ říká Ondřej Wysoglad, ředitel personální agentury Adecco ČR.

    Ilustrační foto.
    Autor: Profimedia.cz

  • 2.

    Ve smlouvě chybí zásadní údaje

     

    Smlouvu nepodceňujte, i když se jedná »jen« o brigádu. Pořádně si ji přečtěte a v případě, že vám něco není jasné, se neváhejte zeptat. „Každou smlouvu si před podpisem řádně přečtěte. Důležité jsou přitom body jako místo výkonu práce, druh práce a sjednaná odměna, která může být hodinová či měsíční,“ doplňuje Wysoglad.

    Ilustrační foto.
    Autor: Profimedia.cz

  • 3.

    Zvolíte »špatnou« dohodu

     

    Brigádníci nejčastěji pracují na dohodu o provedení práce (DPP), či dohodu o pracovní činnosti (DPČ). Tam, kde se měsíční mzda bude pohybovat do 10 tisíc korun, je nejvýhodnější DPP. Rozsah práce má stanovený na max. 300 hodin ročně u jednoho zaměstnavatele. Při výdělku nižším než 10 000 Kč nemusíte platit zdravotní ani sociální pojištění.

    Přesto ale neusínejte na vavřínech. Pokud překročíte »třístovku«, může se stát, že vaše smlouva bude neplatná a nedostanete žádné peníze. A to by jistě nebylo vůbec příjemné...

    Méně výhodná je DPČ, při které se brigádníkům z výplaty odečítají odvody. Odpracovat při ní je možné jen 20 hodin týdně a placení zdravotního a sociálního pojištění se vyhnete, jen pokud je měsíční hrubá mzda nižší než 2500 korun.

    ...
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    Nepřijde vám výplata

     

    Zdá se vám, že to zaměstnavateli s penězi nějak trvá? Hlídejte termín výplaty. Pokud nedojde k vyplacení mzdy v řádném termínu, máte možnost obrátit se na Oblastní inspektorát práce pro daný kraj a celou věc řešit právně. Rozhodně se nevyplatí dělat mrtvého brouka a doufat, že bude všechno vyplaceno dodatečně.

    Ilustrační foto.
    Autor: Profimedia.cz

  • 5.

    Nedostanete slíbené příplatky

     

    Slibuje vám šéf příplatky za práci v noci, přesčasy a svátky? Rozhodně na to nespoléhejte! Pokud pracujete na dohodu, nemáte na ně zákonný nárok.

    Ilustrační foto.
    Autor: Profimedia.cz

  • 6.

    Projedete majlant

     

    Možná se vám to nezdá tak podstatné, ale rozhodně trvejte na tom, aby bylo ve smlouvě uvedené i místo výkonu práce. Je to jen pro vaši vlastní jistotu. Jinak vás šéf může posílat do vzdálenějších lokalit a dopravu vám neproplatit.

    Ilustrační foto.
    Autor: Profimedia.cz

  • 7.

    Šéf vám nezajistí pracovní vybavení

     

    Chce po vás šéf, abyste točili zmrzlinu v červeném tričku nebo roznášeli pivo v minisukni? Ke koupi »výbavy« vás nemůže nutit, stejně jako k používání vlastního auta nebo mobilu.

    Brigádníci letos si v Praze přijdou na větší peníze.
    Autor: ČTK

  • 8.

    Šéf neřeší pracovní úraz

     

    Zranili jste se při výkonu práce? Nenechte se odbýt! I brigádníky chrání zákon. Nezapomeňte ho hned nahlásit zaměstnavateli a zapsat do knihy úrazů.

    Při návštěvě lékaře si nechte vystavit zprávu a tu předejte zaměstnavateli. Šéf musí při závažném zranění platit náhradu ve výši průměrného výdělku po celou dobu léčení. V případě trvalých následky máte nárok na odškodné.

    Ilustrační foto.
    Autor: Profimedia.cz

  • 9.

    2 nejčastějí triky podvodníků

    Nabídka práce z pohodlí domova za slušný výdělek je podle odborníků v polovině případů podvod. Je třeba o firmě sehnat co nejvíce referencí.

    Pozor i na nabídky práce za vstupní poplatek. Ať už chce firma peníze za registraci do systému, podklady k pohovoru nebo na administrativu související s vaší žádostí, dejte od nabídky ruce pryč.

    Ilustrační foto.
    Autor: Profimedia.cz

    Nadáváte neustále na svou práci? Tak se podívejte, co musí dělat tenhle chlapík, a rychle vás to přejde! Má zřejmě tu nejhorší práci na světě – musí holýma rukama čistit ucpané kanály v Bangladéši!

    Fotogalerie
    11 fotografií

Témata

brigáda práce tipy

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy