Dětskou práci kdysi řešil zákoník práce. Od roku 2004 se však její úprava přesunula do Zákona o zaměstnanosti, který už vůbec v souvislosti s dětmi nepoužívá pojem »práce«. Ta je u dětí zakázaná. Používá tak pojem činnost dítěte.

Činnost dětí do 15 let řeší občanský zákoník a něco přece jen dělat můžou. „Mohou vykonávat uměleckou, kulturní, reklamní nebo sportovní činnost,“ vysvětluje právnička Eva Jurčíková ze společnosti Vaše nároky. cz. V případě, že hrají v muzikálu, natáčí reklamu nebo třeba bubnují v kapele, jejich činnost neřeší zákoník práce, ale občanský zákoník a zákon o zaměstnanosti.

VIDEO: Hvězda muzikálu Ples upírů Natálie Grossová oslaví 15. narozeniny až v září. Zatím tedy spadá tají do této kategorie.

Video
Video se připravuje ...

Natálie Grossová a Marian Vojtko v muzikálu Ples upírů Petr Soukup, Petr Macek

K tomu, aby dítě mohlo »pracovat«, musí mít speciální povolení. To vydávají krajské pobočky úřadu práce a vždy pro konkrétní dítě a konkrétní činnost, kterou bude vykonávat.

● Žádost o povolení činnosti dítěte podává jeho zákonný zástupce nebo člověk, který je pověřený jeho výchovou.

● O povolení rozhoduje příslušná krajská pobočka úřadu práce dle trvalého pobytu dítěte nebo místa, kde se zdržuje.

Peníze a pokuty

Vydělal si váš potomek pěkné peníze za účinkování v reklamě? Tak pozor! Patří jemu. „Honorář náleží dítěti, ovšem z důvodu jeho mentální a fyzické vyspělosti je vyplácen jeho zákonnému zástupci, který s tímto musí nakládat s péčí řádného hospodáře (tzn. nezatěžovat majetek dítěte, pečovat o jeho rozmnožení atd.),“ upozorňuje právnička.

„Pokud by rodiče nakládali s prostředky nehospodárně, může se dítě u soudu domáhat náhrady škody z této správy vzniklé. Rodiče jsou potom povinni ji nahradit společně a nerozdílně,“ dodává Jurčíková.

Reklamní agentury, divadelní produkce a další společnosti, které »zaměstnávají« děti, si jejich výkony pečlivě hlídají. Pokud by požadovaly činnost v rozporu s vydaným povolením, nebo dokonce bez povolení, hrozí jim pokuta až 2 000 000 Kč od inspektorátu práce. „Pokud by se tohoto dopustil zákonný zástupce dítěte, hrozí mu pokuta pouze do výše 100 000 Kč,“ dodává Jurčíková.

 

Fotogalerie
7 fotografií