Co si vezmu na sebe?

Personalista by vás měl před vaším nástupem informovat o firemní kultuře a s ní spojeným dress codem. Pokud je ve společnosti běžný casual outfit, tedy oblečení jako košile, džíny a klidně i tenisky a vy první den dorazíte v obleku, budete budit dojem náfuky, v opačném případě zase křupana. Určitě jste se ve firmě byli podívat, zkuste si vzpomenout, co měli lidé na sobě, nechcete se přeci cítit hned první den úplně mimo.

Tvařte se mile a zdravte

Kdykoli jdete po chodbě, nebo jen pro kávu do kuchyňky tvařte se mile, usmívejte se a zdvořile zdravte. V kuchyňce můžete zavést řeč nějakou otázkou. Například jaká je káva, fronta na ni atd. Nezapomeňte, že musíte působit nenuceně.

Co je v lednici není všech

Pokud jste byli v bývalé práci zvyklí, že co je v lednici a nemá jmenovku, je volně k dispozici, v nové práci byste mohli narazit. Není skoro nic potupnějšího, než když si vás kolegové zaškatulkují jako „zloděje jogurtů“.

Neodmítejte pozvání na sešlost po práci

Pokud vás kolegové pozvou na oslavu narozenin, nebo jen posezení po práci neodmítejte. Příště už by vás pozvat nemuseli. I když už něco máte, zkuste dát kolegům přednost. Od nich je to velmi vstřícný krok, kterému byste měli jít naproti.

Nepomlouvejte bývalé kolegy

Za prvé, svět je malý, a takový drb by se mohl krutě vymstít. Za druhé by si kolegové mohli myslet, že takhle jednou budete mluvit o nich a to přeci nechcete. Pokud o bývalé práci nechcete mluvit v dobrém, zkuste převést hovor na jiné téma. Většina lidí tento náznak pochopí.

Sžít se s novým kolektivem a novým pracovním systémem není vůbec jednoduché. Čím jste starší, tím bude adaptace pravděpodobně horší. Myslete na to, že máte skvělou práci, kterou jste chtěli. Věřte, že nějaký protiva se najde všude. Buďte sami sebou a nenechte si od nikoho zkazit náladu.

Nabídky práce, ale i dobré rady, které se vám mohou hodit, naleznete na portálech www.prace.cz a jobs.cz.