Nenechte se vystrašit

V takovéto chvíli se vždy najde ve vašem okolí někdo, kdo si neodpustí věty typu: Jestli nepůjdeš na vysokou školu teď, všechno zapomeneš. Sehnat dobrou práci bez vysoké školy je nemožné. V dnešní době je na trhu nepřeberné množství nabídek práce a brigád. Ve všech možných kategoriích a profesích. Nepodléhejte proto panice a zbytečně se nestresujte. Není to pravda!

Praxe

Byla by velká škoda strávit celý rok nic neděláním. Zkuste si sehnat práci v oboru, který máte v plánu v budoucnu studovat. Taková praxe vám v jednou velmi pomůže, a to nejen ve vašem životopise. Pokud se vám v práci bude dařit, můžete ji později zkusit skloubit i se samotným studiem. Ať v podobě brigády, či částečného úvazku. A kdo ví, třeba se vám ve firmě zalíbí a zůstanete i po studiu.

Kolik jazyků umíš

Neméně oblíbenou variantou, jak strávit rok mezi studiem jsou jazykové školy. Cizí jazyky po vás budou chtít v budoucnu v každém zaměstnání a prohloubením znalostí můžete jenom získat. Angličtina je dnes pro studium i práci základ, proto je skvělé, když zvládáte i další cizí jazyk. Velmi žádaná je němčina, francouzština, čím dál častěji pak ruština a další jazyky. U většiny jazykových škol je již vcelku běžné ukončit studium certifikátem. Nemalou výhodou je také status studenta, který vám zůstane i během celého kurzu.  Ještě lepší je ale za studiem jazyka vycestovat do zahraničí. Takto se jazyk naučíte mnohem snáze. Pokud se vám podaří v zahraničí získat i brigádu, každý personalista a budoucí zaměstnavatel bude nadšen.

Úspěch u přijímaček zaručen

Jestliže se chcete spíše zaměřit na úspěšné složení přijímaček v příštím roce, zkuste se porozhlédnout po nabídkách speciálních kurzů, tzv. „nultých ročníků“. Tady studenty připravují přímo na přijímací zkoušky v daném oboru. Další variantou je tzv. “mimořádné studium“. To jsou programy, podobající se běžnému studiu. Úspěšným studentům fakulty jsou pak nabízeny výhody při přijetí na běžné studium. V obou těchto případech však musíte počítat s tím, že si studium budete muset uhradit.

 Zdroj: www.jobs.cz

Hledáte nové zaměstnání? Navštivte webové portály www.jobs.cz a www.prace.cz