Kdo pozdě chodí

Možná vám pozdní příchody procházely ve škole i doma, při pracovním pohovoru ale na to určitě zapomeňte. Udělejte si dostatečnou časovou rezervu a raději čekejte 10 minut na recepci, než abyste dorazili, byť jen s několikaminutovým zpožděným. V této chvíli totiž dáte jasný signál, že vám na tomto postu až tolik nezáleží. A nezachrání vás ani výmluvy na dopravní zácpu.

Kde to jsem?

Není nic trapnějšího a neprofesionálnějšího, než se začít na začátku pohovoru ptát, co je to za firmu nebo pozici. Chápeme, že jste svůj životopis posílali na více míst, ale vždy je dobré si firmy a pozice zapsat nebo zapamatovat. Ovšem i k takovým situacím někdy dochází, ať už z neznalosti nebo pouhé nervozity.

Než se vypravíte na pohovor, zjistěte si o dané firmě co nejvíce. Otázky typu „Co víte o naší společnosti?“ jsou na pohovoru více než běžné.

Autor: profimedia.cz

Oblečení a vzhled

I oblečení na pracovní schůzku se samozřejmě drží určitých pravidel. Jasně, že firmy zajímají především vaše znalosti a předpoklady pro danou pozici, ale přijít na pohovor v džínách/minisukni a neupravení?  O vás to jasně říká, že vám na daném místě až tolik nezáleží, když jste nebyli ochotni obětovat ani 5 minut ze svého času a zamyslet se nad výběrem šatníku. Na vzhledu záleží, a to víc, než si možná připouštíte.

Nepodceňujte přípravu

Stejně jako při rešerši společnosti, kde se ucházíte o místo, se můžete připravit na řadu personalistických otázek, které během pohovoru jistě padnou. Proč se hlásíte zrovna do naší firmy? Proč jste zrovna vy člověk, kterého bychom měli vybrat? Jak reagujete na stres? Na tyto otázky si připravte krátké a stručné odpovědi, ať nejste během pohovoru zaskočeni. Věřte, že se vás takto zeptají na více pohovorech a není nic horšího, než nervózní improvizace.

Peníze

Tuto otázku nemají rádi ani zkušení účastníci pohovorů, natož nováčci. Peníze jsou důležité pro většinu z nás a při prvním zaměstnání to platí dvojnásob. Rozhodně se ale neptejte na výši platu jako první a na začátku pohovoru. Je to neslušné a zejména personalisté to nemají rádi. Vyčkejte, až se vás zeptají na vaši platovou představu nebo sami nabídnou částku. Pokud se však tak nestane a konec pohovoru se blíží, zeptejte se nebo zmiňte své finanční představy vy.

Nabídky práce, ale i dobré rady, které se vám mohou hodit, naleznete na portálech www.prace.cz a jobs.cz.