Chtějte víc

Patříte mezi ty šťastlivce, kteří dělají práci, která je opravdu baví? Nebo patříte spíše do skupiny zaměstnanců, které práce baví jen DOCELA? Ano, samozřejmě si můžete říct, že to vždy může být horší. Ale proč by to nemohlo být i lepší? Nebo je snad vaším problémem, že nemáte tušení, v čem jste dobří a co by vás bavilo?  Chodíte do práce, nebo vykonáváte povolání?

Kariéra versus povolání

Většina lidí hledá práci. Nezáleží, jestli se „poohlížejí po něčem novém“, nebo nesou nálepku „nezaměstnaný“, které se chtějí rychle zbavit. Proč raději nehledáme povolání? To, co nás láká a přitahuje? Věřte, že jen práci, která vás bude bavit a těšit, budete vykonávat na 100%. Je důležité si proto uvědomit, co je pro vás důležitější, zda kariéra nebo povolání. Takové, které vás bude bavit a naplňovat. Budete asi překvapeni, ale ne vždy se tyto dvě věci slučují.

Pocit zamilovanosti

S prací je to dost podobné jako s láskou. Počáteční stav, plný euforie a dýchání jen pro toho druhého. Nutkání a chuť být neustále se svým protějškem se po čase změní, uklidní. Někdy se stane, že vás to ve vztahu nebaví a zatoužíte po krátké pauze. A to i přesto, že toho druhého milujete. A se zaměstnáním je to vlastně stejné. Zkuste se zamyslet nad tím, co vás opravdu baví a v čem jste dobří. Shoduje se to s tím, co momentálně děláte?

Zakažte si pochybnosti

U většiny z nás předchází každé změně tuna pochybností. Je to opravdu to, co chci? Budu muset začít studovat naprosto odlišný obor? Budu muset být po určitou dobu finančně závislý na jiné osobě? Zvládnu to? To jsou klasické otázky, které se honí hlavou všem, kteří se chystají změnit svůj dosavadní život. Tento strach je ale nutné překonat, přestat tvořit překážky, které ve skutečnosti neexistují, ne/smíření se se současným stavem apod. Musíte si připomenout, co vás baví. Je přece dobré vědět, v čem jste dobří a co vám jde, nebo ne?

Hledáte nové zaměstnání? Navštivte webové portály www.jobs.cz a www.prace.cz