Nepanikařte

Rozhodně nemá cenu si ze situace dělat těžkou hlavu. Existuje spousta škol, jakou jsou např. ty s technickým zaměřením, které po prázdninách mají druhé kolo přijímacích zkoušek. Pokuste se tedy doučit to, co vám u prvního kola nešlo. Pokud se druhé kolo nekoná a vy jste si jisti, že chcete studovat jen a pouze na dané univerzitě, nezbývá, než to zkusit za rok znova. Nejhorší variantou bývá celý následující rok nedělat vůbec nic. Pokuste tedy zapřemýšlet i o soukromé vysoké škole, kde většinou přijímají i po prázdninách.

Autor: Shutterstock.com

Zapátrejte

Zkuste prozkoumat webové stránky univerzit a pátrat. Třeba objevíte podobný obor, na který se ještě koná druhé kolo. Rok můžete studovat tento obor a poté si podat si přihlášku na obor původní. Je ale důležité si uvědomit, že na vystudování bakaláře máte státem hrazené čtyři roky.

Soukromé školy

Soukromou vysokou školu je nutné vybírat velice pečlivě, a proto musíte získat co nejvíce informací. Jak je škola důvěryhodná? Jaké množství studentů najde po ukončení uplatnění v oboru? Jak kvalitní je profesorský sbor? Dalším důležitým faktorem je také praxe, kterou by měl student vykonávat. Jak veliký je na ni kladen ve škole důraz a kde praxe většinou probíhá. Toto všechno by vám o kvalitě školy mělo mnohé napovědět. Nezapomeňte, že studium bude hrazené a nechcete přeci peníze vyhodit jen tak oknem!

Nulťák

Můžete také zvolit nultý ročník – ať už jde o medicínu či o práva, rozhodně se lépe připravíte na přijímací zkoušky a během onoho roku si navíc můžete ujasnit, zda je daný obor pro vás to pravé či ne.

Rok navíc

Pokud vám žádná z daných možností nevyhovuje, můžete rok, který zbývá do dalších přijímaček věnovat zlepšení cizího jazyka na jazykové škole. Při pomaturirním studiu získáte status studenta a máte tak státem hrazené zdravotní pojištění, vztahují se na vás daňové úlevy, studentské slevy na dopravu a další výhody. Navíc mnoho jazykovek poskytuje slevu na školném, podáte-li přihlášku do konce června. Takový rok prostě není k zahození. Rozhodnutí, jak s ním naložíte a jak ho využijete, je jen na vás.

 Hledáte přivýdělek ke studiu? Nabídky brigád naleznete na www.jobs.cz a www.prace.cz.

Zdroj:www.jobs.cz