Udělejte si plán

Pokud chcete, aby vaše práce byla efektivní, musíte si vytvořit plán. Nevěšte hlavu, pokud se vám nepodaří splnit hned celý seznam úkolů. Každý den začněte plánováním. Vstaňte o 15 minut dříve, než jste zvyklí a zamyslete se nad tím, co všechno byste měli stihnout. Stanovte si 3 priority pro daný den, ať přesně víte, na co se máte zaměřit.

Chvalte se

Naučte se ocenit věci, které se na první pohled mohou zdát bezvýznamné, ve výsledku ale tvoří váš celkový úspěch.  Každý den si najděte něco, za co se můžete pochválit. Přijde vám to jako hloupost? Až se vám přihodí „den blbec”, bude se vám schopnost najít na každém dni něco pozitivního ještě  hodit. Díky ní se ze špatné nálady dostanete rychleji do normálního pracovního módu.

Berte to s humorem

Být profíkem neznamená, že se musíte chovat vážně po celou dobu. Úsměv na tváři neznamená, že se poflakujete a nadšení není výraz, kterým nelze přijmout výzvu. Pokuste se obklopit pozitivními a přátelskými lidmi v práci, přidejte ke všemu humor, dokonce i v případě, že se některé věci úplně nepovedou.
 
Přejte a bude vám přáno

Uvědomte si, že ne vše se točí jen kolem vás. Zkuste každý den pochválit někoho z vašeho okolí. Nezáleží na tom, zda je to váš blízký kolega nebo třeba slečna na recepci. Věřte, že taková pochvala potěší každého a i vy budete mít hned jiný pocit. Dejte si ale pozor, ať je vaše pochvala upřímná!

Autor: Archiv Blesku


Nebojte se požádat o radu

Nebojte se spoléhat na druhé. V případě pochybností požádejte svého kolegu o názor nebo pomoc. Na tom není nic špatného. Nezapomeňte, že kolega vám může pomoci rychleji se poprat s úkolem, vyvarovat se chyb a nezaseknout se na vašich neznalostech či pochybnostech.

Mějte rádi to, co děláte

Sníte každý den o práci, která vás bude skutečně bavit? Seberte se a vrhněte se do ní. Anebo přestaňte fňukat a začněte mít rádi práci, kterou děláte už teď. Vytipujte si činnosti, které vás baví nejvíc a pokuste se, aby zabíraly co největší část vašeho pracovního dne.

Nebojte se kritiky

Kritiku nemá nikdo z nás rád, ale naučte se ji přijímat. Ano, může to být i od člověka, kterého nemáte rádi nebo ho nerespektujete. Právě tito lidé totiž mohou mít daleko přesnější odhad vaší osobnosti, mohou to myslet upřímněji, než osoby, ke kterým máte blízko. Neberte si všechny věci osobně. Poslouchejte a přemýšlejte, třeba byste mohli některé věci vyřešit společně.

Nejste spokojeni? Je čas na změnu!

Obavy stranou, začněte něco dělat. Udělejte cokoliv a věřte si! Pokud jste v práci opravdu nespokojení, změňte ji. Nebo se třeba pusťte do podnikání. Řada lidí, než začala podnikat, se setkala s pochybnostmi ve svém okolí. Pokud ale na ně nedali, pustili se do práce a věřili svému rozhodnutí, mnohým z nich to vyšlo. Tak proč byste ten pocit z dobrého výsledku nemohli zažít také vy?

Nabídky zaměstnání, pracovní poradnu, které se vám při hledání práce mohou hodit, naleznete na portálech www.prace.cz a jobs.cz.