O co jde

Určitě to znáte, dokážete hovořit nekonečně dlouho o věcech, které vás baví, ale v ostatních oblastech jste totálně mimo. Ano, bohužel je to tak. Chybí vám totiž základní společenská dovednost: všeobecný rozhled. Jde v podstatě o orientaci v mnoha rozličných oblastech lidského vědění. Soubor znalostí, které zahrnují oblasti kultury, historie, umění, politiky, ekonomie, geografie a mnoha dalších vědních oborů. Nejde až tak o perfektní znalosti, spíše se v nich alespoň v základu orientovat. Věřte, že tato vlastnost z vás udělá nejen výborného společníka, ale pravděpodobně i úspěšného absolventa přijímacích zkoušek.

U přijímacích zkoušek

Všeobecný přehled je nejpopulárnější částí přijímacích řízení a potkáte se s ním zejména na humanitních školách. Pokud takový test čeká i vás, počítejte, že v něm naleznete otázky nebo ukázky světoznámých literárních děl, latinské citáty, cizí slova nebo světové osobnosti. Každá fakulta si v tomto případě tento typ otázek samozřejmě uzpůsobuje svému zaměření.
U přijímacích testů nemusíte mít znalosti jako z encyklopedie. Jde jim spíše o uplatnění těchto vědomostí v praxi. Test má většinou na výběr z několika možností odpovědi. Postupujte proto logickou úvahou a eliminujte možnosti.

Autor: profimedia.cz

Čtěte!

Základem pro všeobecný přehled je načtená literatura. Samozřejmě nečtěte encyklopedie, ale pro začátek si vyberte třeba díla klasiků a známých autorů. Číst musíte s chutí, proto si snažte vybírat literaturu vám blízkou.

Zprávy

Jste na velkém omylu, pokud si myslíte, že všeobecný přehled se dá naučit snadno a rychle. Jde v podstatě o každodenní učení, nasávání informací všeho druhu. Musíte být otevření a vnímaví ke svému okolí. Zajímejte se o vše, co se kolem vás šustne. Nejjednodušším způsobem může být pravidelné sledování aktuálních zpráv. Je jedno, zda v novinách, rozhlase, či televizi. Vyhraďte si každý den několik minut a zjistěte, co se stalo u nás či ve světě nového.

Kultura

Kultura, to je základní stavební kámen všeobecného rozhledu. Návštěva divadla nebo výstavy vás posune na vyšší úroveň. Zkuste třeba i pravidelné rozhlasové hry. V televizi se zaměřte na dokumentární seriály nebo debaty se zajímavými lidmi, napříč všemi možnými obory. Tyto rozhovory se vzdělanými lidmi obohatí každého, stejně tak cestování. A víte, jaký je jeden z nejjednodušších a nejlevnějších způsobů načerpání nových všeobecných znalostí? Křížovky!

Nové nabídky práce najdete na ověřených portálech prace.cz a jobs.cz.