1. Každý jsme jiný

S kolegy jste v týmu pracovali několik let. Znáte klady i zápory většiny z nich. Rozhodně není dobré hned od začátku v roli šéfa svým bývalým kolegům začít něco nakazovat a chtít, aby vše bylo podle vás. Ano, vy jste teď jejich nadřízeným a nesete hlavní odpovědnost, ale nechte je pracovat trochu samostatně a dát možnost i jejich nápadům a návrhům. Věřte, že vaši důvěru určitě ocení a bude je i motivovat k lepším výkonům.

2. Ohleduplnost

Především nezapomínejte na ohleduplnost. Zůstaňte i v maličkostech pokorní. Není důvod, aby vám kolegyně začaly připravovat kávu nebo chodily pro oběd, jen proto, že jste se stali šéfem. Do kuchyňky snad trefíte i po povýšení.

Autor: scom

3. Stůjte za svým týmem

Váš tým jsou vaši nejbližší spolupracovníci a ještě nedávno jste byli na stejné úrovni. Jistě na ně nemáte tolik času jako dříve, to ale neznamená, že se nezajímáte, co se v týmu děje. Svých kolegů se zastávejte při schůzkách s nadřízenými. Pokud to jen jde, snažte se jim vyjednat lepší podmínky, ať už pracovní, tak třeba i ty bonusové. Důležité je také se vždy za svůj tým  umět u vedení postavit, když nastane průšvih. Buďte si jistí, že takovými gesty v očích svých podřízených určitě stoupnete.

4. Na pivo jako dříve

Vždy je dobré se u svých podřízených nezajímat jen o ten život pracovní, ale i ten soukromý. Občas řeší každý z nás nějaké to trápení a správný šéf by měl i takové to věci vědět. Vždyť i jako kolegové jste se svěřovali. Neporušujte starou tradici a na pivo vyražte s bývalými kolegy tak, jako tomu bylo před vašim povýšením. Jste přeci stále ten stejný člověk!

5. Schůzujte

Nejvíce problémů vznik, když spolu lidé dostatečně nemluví. A komunikace rozhodně nemá být jednostranná. V práci to platí stejně, jako v osobním životě. Podřízení by měli mít šanci sděli stejně svůj názor, jako tak činí jejich šéf. Nejhorší variantou je, když šéf nedokáže odpovědět svému podřízenému ani na email. Podřízení si pak mohou lehce myslet, že vás nezajímají. Nejjednoduší způsob, jak takovým to nepříjemnostem předejít, je hned od začátku pořádat pravidelné porady s teamem. Stanovte si pevný den v týdnu, kdy se spolu budete scházet a o aktuálních pracovních tématech oboustranně diskutovat.

Nabídky brigád, přivýdělků a zaměstnání, můžete nalézt na prověřených webových portálech www.prace.cz a jobs.cz.