Velikonoce budou delší

Letos se po 65 letech vrací mezi státní svátky - a tedy dny volna - předvelikonoční Velký pátek. Státní svátky tak navýší na 14 dní v roce. Na nový volný den se letos můžete těšit 25. března. Pokud si tedy vezmete čtyři dny dovolené před Velkým pátkem, tak i s víkendy a Velikonočním pondělím získáte celkem 10 dní volna! Volno navíc mají i děti, kteří mají Velikonoční prázdniny vždy ve čtvrtek a pátek před Velikonočním pondělím.

Skvělé letní svátky

Svátek Cyrila a Metoděje a výročí upálení Jana Husa vám při správném plánování prodlouží letní volno. Pokud si v týdnu, kdy se tyto dva svátky slaví (5. a 6. července), vezmete zbývající tři dny volna, tak i s víkendy získáte devět dní volna.

Příjemný podzim

Od září do listopadu připadá na každý měsíc vždy jeden státní svátek. S pár dny dovolené vám příjemně prodlouží víkend.

* 28. září - Den české státnosti (Sv. Václav)

V příštím roce připadá na středu. Za čtyři dny dovolené získáte devět dní volna.  S dvěma dny dovolené si pak příjemně prodloužíte víkend. Když si tedy vezmete dva dny volna »před Václavem« můžete si užít pětidenní pohodu.

* 28. října – Den vzniku samostatného československého státu

Svátek tentokrát připadá na pátek. Vyplatí se tedy opět ho propojit se čtyřmi dny dovolené a být doma 9 dní v kuse.

* 17. listopadu – Den boje za svobodu a demokracii

Tenhle svátek připadne příští rok na čtvrtek. S pouhým jedním dnem dovolené tak dostanete i s víkendem 4 dny volna.

Vánoce nic moc

Oč lepší budou velikonoce, tím nevlídnější budou vánoce. Aspoň co se kalendáře týče. Vánoční svátky totiž připadnou na víkend. Nejlepším vánočním termínem tak bude poslední týden roku. Stačí 4 dny dovolené a získáte pěkné vánoční a silvestrovské volno o délce 9 dní.  

Dovolená a paragrafy

Máte o termínech své dovolené jasno, ale bojíte se, co na to řekne šéf? Právník Roman Moussawi nabízí několik informací, které by se vám mohly hodit.

* Řekněte si včas - Šéfa o plánované dovolené informujte včas. Zákon sice nenařizuje přesný termín, ale zvýšíte své šance. Naopak, pokud vám šéf nařídí vybírání dovolené, musí vám to oznámit 14 dní předem a písemně.

* Zákon dává 20 dní - Zákon nabízí dvacet dní dovolené na zotavenou ročně. Abyste ale na ni dosáhli, musíte mít odpracováno aspoň 60 dní.

* Máte odpracováno méně než 21 dní? Pak ještě nemáte na dovolenou nárok.

* Část musíte mít v celku - Aspoň 14 dní dovolené (která má sloužit především  na zotavení) si musíte vybrat v celku. „Jinak by ale nic nemělo bránit tomu, vybírat si dovolenou po jednotlivých dnech,“ říká právník.

Co může šéf

* Vaše plány jsou jedna věc, ale poslední slovo má přece jen šéf. Měl by sice přihlédnout k vašim zájmům, ale vyjít vstříc vám nemusí.

* Schválil vám šéf dovolenou a pak ji zase zrušil? Pokud vám už vznikly nějaké náklady (například jste si už zaplatili velikonoční pobyt v Alpách), tak je můžete chtít po šéfovi proplatit. 

* Zkrátit zákonem daných dvacet dní dovolené může šéf jen výjimečně. Je to v případě neomluvené absence a maximálně o tři dny.

Nemoc má přednost

* Bojíte se, že během dovolené onemocníte a zbytečně si tak cenné dny vyplýtváte? Nemusíte. Zákon vás chrání a stejně jako není možné vám počítat dovolenou během nemoci, tak to nejde ani během mateřské a rodičovské dovolené.

* Nárok na čerpání dovolené máte, i když třeba celý rok marodíte. Dovolenou se vám přesune do následujícího roku a vy si ji můžete vybrat, až se uzdravíte a nastoupíte do práce.

* Pokud si svou dovolenou nevyberete před nástupem na mateřskou nebo rodičovskou dovolenou, převádí se vám do následujících let. Můžete si ji tak (stejně jako u nemocenské), vybrat po návratu do zaměstnání.

Někde mají volno navíc

* Řada firem má tzv. dodatkovou dovolenou – tedy několik dní navíc na rámec zákoníku práce. Většinou to bývá 5 dní (tedy týden). Dodatková dovolená je i oblíbeným benefitem.

* Některé profese ale mají týden navíc dovolené ze zákona. Jsou to například zdravotníci, kteří trvale pracují s lidmi s tuberkulózou nebo mentálně postiženými. Stejně tak na něj mají zákonný nárok i třeba pracovníci vězeňské služby nebo potápěči.