První krok je nejtěžší

Všichni, kteří mají již takové rozhodnutí za sebou tvrdí, že pro ně nebylo ani tak těžké rozhodnout se pro změnu sami v sobě. Spíše řešili, jak to sdělit svým nejbližším. Možná by vás to ani nenapadlo, ale rodinní příslušníci, manželé nebo přátelé ovlivňují taková rozhodnutí zcela zásadně.

Nepřesvědčujte

Vždy je nutné si uvědomit, že je to pouze vaše rozhodnutí, které jste plně zvážili a ponesete si také veškeré jeho důsledky. Ano, názor partnera je důležitý, ale nezapomínejte, že novou práci budete vykonávat vy a ne on. Pochybnosti rodiny o tom, zda je zrovna teď vhodné dát výpověď, můžete rozptýlit konkrétními kroky. Nezacyklete se v neustálých hádkách, ale udělejte přesvědčivý krok. Použijte třeba osobní úspory k vytvoření rezervy na povinné platby například na půl roku dopředu. Když váš rodinný kritik uvidí peníze na účtu, jeho obavy určitě ochladnou.

Autor: Shutterstock

Profesní růst

Každá pracovní pozice je jiná a každá má svá specifika. Na některých místech bývá profesní posun automatický, u jiných je šance na povýšení minimální. Pokud nevidíte u svého zaměstnavatele žádnou perspektivu růstu, není od věci se porozhlédnout třeba u konkurence. V takovém případě je na místě vysvětlit i doma, jaké výhody z nového zaměstnání mohou plynout i pro ně.  

Finance

Lepší pozice v nové firmě s sebou samozřejmě přinese vyšší plat a přilepšení do rodinného rozpočtu. Upřímně doma vyzraďte, jaké platové ohodnocení vás čeká. Také není nikdy  na škodu,  seznámit svou drahou polovičku se známým, který již vámi vytouženou práci vykonává. Dotyčný vašemu partnerovi představí podmínky, za kterých se tam pracuje, čímž může vyvrátit pochybnosti, které u vás doma panují.

Zvolte si ten správný čas

Změna práce a přechod do jiného zaměstnání není nic jednoduchého a jde ve většině případů o velice citlivou záležitost. Proto polovinou úspěchu je správné načasování svým nejbližším. Ano, vždy se najde v rodině někdo, kdo vaše nadšení pro změnu sdílet nebude a bude zásadně proti. Neplánujte si tedy takové oznámení novinky při slavnostním obědě nebo rodinné sešlosti. Rozhodně je lepší tento krok sdělit členům rodiny zvlášť. Nejdříve vše proberte s partnerem a dětmi, a poté teprve se zbytkem rodiny. Určitě se na ně nesnažte vše vychrlit v několika větách a rozhodně se nedoporučuje takovou to záležitost oznamovat jako hotovou věc. Připravte se také na spoustu příjemných i nepříjemných otázek a obrňte se velkou dávkou trpělivosti. Věřte ale, že každé důležité životní rozhodnutí za to stojí.

Nabídky práce, ale i dobré rady, které se vám mohou hodit, naleznete na portálech www.prace.cz a jobs.cz.