Sháníte menší přivýdělek na přilepšenou, brigádu na dlouhé večery, nebo rovnou nové zaměstnání? Na různých internetových stránkách můžete najít mnoho nabídek práce, ale málokdo se v nich umí orientovat. Stále stoupá počet lidí, kteří se nechali zlákat falešnou nabídkou zaměstnání a místo toho, aby přilepšili svému domácímu rozpočtu, skončili zklamáni, bez práce a v mnohých případech i bez našetřených peněz. Jak rozeznat lživý inzerát a nenalítnout podvodníků?

Nejčastější podvody:

1.      Domácí práce na internetu:

Na internetu lze narazit na řadu stránek, které svým návštěvníkům nabízejí peníze za klikání na reklamy a za čtení reklamních emailů. Dosáhnout slibovaného výdělku je velice těžké a hlavně časově náročné… Vše začíná přihlášením do emailové firmy, kde nový uživatel dostane lákavý registrační bonus např. 100-200Kč. Tuto částku ale není možné uhned vybrat, vždy je stanovena minimální částka pro výběr a té je potřebné dosáhnout. Na svoji první výplatu v řádech stokorun tak můžete čekat i pár let.

2.      Systém pyramida a multi level marketing

Tento způsob výdělku nahrává do karet těm, kteří se do systému zapojili jako první. Odměny se počítají dle provizí ze vstupních poplatků od nově registrovaných lidí. V praxi to tedy vypadá tak, že každý nový účastník zaplatní určitou částku a az to dostane právo vybírat tento poplatek od dalších účastníků. V mnoha případech jsou účastníci povinni pravidelně nakupovat nepřiměřené množství produktů, které musí v daném měsíci prodat. Tento model podnikání je v mnoha zemích nelegální.

3.      Výdělek pro maminky na mateřské

Inzeráty vypadají na první pohled velice lákavě – až 30 000 Kč za snadnou práci. Většinou se jedná například o lepení obálek, skládání kuličkových per či navlékání korálků. Když ale budete číst dál, zjistíte, že potencionální zaměstnavatel požaduje vstupní (registrační) poplatek, či poplatek za vstupní školení a startovací balíček. Pamatujte, že v žádné solidní práci po vás jakou první věc nebudou chtít peníze.

Jak rozeznat podvodný inzerát?

* Zaměstnavatel požaduje vstupní poplatek, někdy i v řádech tisíc

* Zaměstnavatel neodpovídá na vaše dotazy, přestává komunikovat

* Vysoké zisky hned při nástupu do zaměstnání

* Za zprostředkování práce v zahraničí nikdy neplaťte předem

* Není jasně definovaná náplň vaší práce

* Nepřehledný způsob odměňování

* Naléhání na podpis pracovní smlouvy

* Vyžadování nestandardních informací - například kontakty na rodinné přílušníky nebo přátele.

Zajímejte se o firmu, která práci nabízí. Zkuste si vyzjistit co nejvíce podrobných informací včetně historie společnosti. Budete-li pozváni na osobní pohovor, pak nově nastudované poznatky se vám budou jistě hodit.

Ověřené nabídky práce naleznete na webovém portálu www.jobs.cz.