Většina brigád nabízí sazby, které začínají hluboko pod stovkou za hodinu. Ze šedesáti procent jde totiž hlavně o manuální práce, kde velké peníze neberou ani stálí zaměstnanci. Prodavači, doplňovači zboží, pokojské, pomocní kuchaři nebo přidavači tak můžou počítat s výdělkem nejčastěji mezi 80 až 100 korunami hrubého za hodinu práce. Nejhůř placené jsou úklidové práce. Ať už se jedná o úklid kanceláří, nebo o práci pokojské, odměna začíná na 55 korunách za hodinu.

Najdou se ale i velmi dobře placené nabídky. „Desetina nabídek má hodinovou sazbu více než 500 Kč. Tolik si mohou vydělat programátoři, zdravotníci na dětských táborech a školách v přírodě nebo například pečovatelky či servírky v zahraničí,“ vysvětluje Tomáš Ervín Dombrovský, analytik Jobs.cz. Dobrou zprávou ale je, že nabídka brigád je letos poměrně velká. „Díky celkovému oživení na pracovním trhu klesla konkurence z řad starších uchazečů, typicky dlouhodobě nezaměstnaných,“ dodává Dombrovský.

Pokles nezaměstnanosti: Více brigádnických míst

Nezaměstnanost je letos nejnižší za posledních 6 let. Díky tomu mají studenti na brigádnických místech větší výběr. Konkurence z řad starších uchazečů a dlouhodobě nezaměstnaných není tak silná, je tedy stále z čeho vybírat.

Pokud jste ještě brigádu nesehnali, nemusíte zoufat, ještě není pozdě. Nesmíte se ovšem bát pracovat rukama. „Více než polovina nabídek jsou manuální práce, pomoc v obchodech, na stáncích, práce pokojské, pomocného kuchaře, práce na stavbách,“ vyjmenovává brigádnické možnosti Dombrovský. Zbývající místa jsou určena specialistům v oblasti zdravotnictví nebo se jedná o zpracování dat.

Pracovat můžete i v zahraničí

V rámci Evropské unie můžete pracovat např. v Rakousku, Španělsku, Nizozemí, Itálii nebo Dánsku. Někde ani nepožadují znalost jazyka, zejména pokud jde o práci v zemědělství nebo ve skladech. Pokud byste chtěli pracovat v turistice, tam už byste měli jazyk ovládat.

Nabídky se pohybují mezi jedním a dvěma tisíci eur za měsíc. Výhoda je, že v EU platí podobné legislativní standardy jako u nás. Volná místa i potřebné dokumenty najdete na webu Ministerstva práce a sociálních věcí.

„Než za prací vycestujete, prověřte si pečlivě nabídku a agenturu,“ varuje Dombrovský. Prověřte si, zda náklady na ubytování nejsou příliš vysoké, stejně jako jestli zaměstnavatel poskytuje smlouvu. „Hlavně neplaťte nic dopředu,“ doplňuje Dombrovský. „Za zprostředkování platí budoucí zaměstnavatel, ne vy!“

Pracovat můžete v zahraničí, v turistickém ruchu
Autor: profimedia.cz

Nezletilý brigádník? Menší zájem zaměstnavatelů

Pracovat lze až po dosažení 15 let věku. I tak ale musíte mít Potvrzení zdravotní způsobilosti mladistvého od lékaře, že můžete práci vykonávat.

Pokud vám ještě není 18:

- nesmíte odpracovat za týden více než 30 hodin

- za den nesmíte odpracovat více než 6 hodin

- nezletilý nesmí pracovat v noci, nemůže mít přesčasy

- nemůže podepsat hmotnou odpovědnost (nemůže tedy pracovat např. jako pokladní)

- nesmí dělat nebezpečnou práci (např. v dolech)

- nesmí dělat práci, na kterou není psychicky nebo fyzicky zralý.

10 brigád, které letos letí

Hosteska – obsluhuje zákazníky, pomáhá s organizací akcí. Šanci mají především studentky. Výdělek 80–120 Kč/hod.

Tazatel – zajišťuje respondenty a jejich odpovědi na zadané otázky do výzkumů trhu. Výdělek 80–120 Kč/hod.

Pošťák, doručovatel letáků – zastupují pracovníka pošty na dovolené, roznášejí letáky, můžou je i rozvážet autem. Hodně se nachodí. Výdělek kolem 90 Kč/hod.

Doplňovač zboží ve skladu – vybaluje zboží z palet, doplňujete regály v obchodech i skladech. Může to být fyzicky velmi náročné. Výdělek kolem 70 Kč/hod.

Prodavač – často nejde jen o prodej zboží. Žádaní jsou prodavači do venkovních stánků, kteří si musí sami i zboží doplňovat a mají na starosti kasu. Plat nebývá nic moc, ale výhodou je většinou dýško. Výdělek kolem 70 Kč/hod.

Hlídání dětí – jde jak o hlídání pro soukromé osoby, tak i o brigády ve školkách. Jedná se o práci vhodnou pro osoby všeho věku s dostatkem času a zkušenostmi s péčí o děti. Výdělek kolem 70 Kč/hod.

Recepční – obsluhuje recepci hotelu nebo penzionu, vítá hosty a vyřizuje jejich požadavky. Výši platu zvedne znalost jazyků. Výdělek 60–135 Kč/hod.

Pokojská – uklízí na pokojích, převléká postele. Za práci pokojské je možné vyšší výdělky získat většinou jen v zahraničí. Výdělek 55 Kč/hod.

Venčení psů – především ve větších městech shání majitelé psů pomoc při venčení. Platí se většinou za jednu vycházku a jednoho psa. Výdělek za jedno venčení je 50–80 Kč.

Úklid – úklid kanceláří, obchodů i soukromých bytů. Nabídky jsou celoročně a vhodné téměř pro každého. Výdělek 55 Kč/hod.

Prodej zmrzliny je oblíbenou letní brigádou.
Autor: profimedia.cz

A co naopak neletí?

Fyzicky náročné manuální práce rozhodně netáhnou. Pokud je navíc mizerně placená, zaměstnavatel se velkého zájmu brigádníků nedočká.

Co můžete ještě dělat?

Můžete pomáhat na letních táborech, oblíbený  je prodej zmrzliny. „Mezi kuriózní nabídky patří třeba brigáda nabízející výlep plakátů a vedle ní je ve výpisu ,odstraňování nelegalního výlepu plakátů',“ popisuje nabídku pracovních portálů Dombrovský.

Práci hledejte na internetu

Pokud se nechcete při hledání práce spolehnout jen na vývěsky v obchodech, zapátrejte na internetu. „Zhruba půlka všech brigádnických míst je obsazena díky on-line inzerci,“ potvrzuje analytik Dombrovský.

V jakých oborech je nejvíce brigád

Služby         13,5 %

Administrativa       13,1 %

Prodej a obchod    11,1 %

Řemeslné a manuální práce       9,5 %

Marketing    7,2 %

Gastronomie a pohostinství       7,1 %

Média, reklama a PR       5,3 %

Vzdělávání a školství      4,3 %

Cestovní ruch a ubytování        4,1 %

Ostraha a bezpečnost       2,9 %

Zdroj: jobs.cz

Na shánění brigády je nevyšší čas.
Autor: profimedia.cz

Pozor! Bez smlouvy ani ťuk

Tvrdí vám nový šéf, že brigádníci žádné smlouvy nemají? Kdepak! Bez smlouvy nepracujte. Kromě slíbeného výdělku vám zajistí i určitou právní ochranu. Ohlídejte si, aby ve smlouvě bylo uvedené, jakou práci, kde a za kolik budete vykonávat.

Základní »brigádnické« smlouvy

* Pojem brigáda právně neexistuje. Pro brigádnické práce se tak nejčastěji využívá dohoda o provedení práce (DPP) a dohoda o pracovní činnosti (DPČ).

* Při dohodě o provedení práce můžete se zaměstnavatelem uzavřít jednu nebo více dohod o provedení práce. Celkový rozsah práce ale nesmí u jednoho zaměstnavatele přesáhnout 300 hodin za kalendářní rok.

* Při dohodě o pracovní činnosti smí pracovní doba odpovídat jen polovičnímu úvazku. Pracovat tedy můžete maximálně 20 hodin týdně. Většina brigád bývá právě na DPČ.

* Nevýhodou prací na »dohody« je skutečnost, že vám zaměstnavatel může dát výpověď kdykoliv (i v době nemoci) bez udání důvodu. Výpovědní doba činí jen 15 dní ode dne doručení výpovědi. Stejné právo máte i vy.

Pokud je brigádník ještě student, zdravotní pojištění za něj hradí stát. Pokud si nevydělá více než deset tisíc korun, pak se o pojištění ani starat nemusí. I pokud mladistvý studentem není, o zdravotní pojištění se musí postarat zaměstnavatel.

* Daňové podmínky jsou pro studenty také výhodné. Pokud si vyděláte méně než 4 120 Kč, nebudou se ani danit, zaměstnavateli stačí dodat jen potvrzení o studiu.

Minimum je 55 korun

I pro brigády platí zákon o minimální mzdě. Nejnižší možný výdělek je letos 55 korun hrubého za hodinu. Méně můžou dostat jen lidé, kteří pobírají invalidní důchod. Pro ně je minimum 48,10 Kč hrubého za hodinu.