1. Výběr fotky

Pokud je jedním z požadavků zaměstnavatele reprezentativní vzhled, rozhodně svou fotografii přiložte. Mělo by však jít o klasickou fotografii pasového formátu, ne o výřez, nebo dokonce fotku z dovolené. Nezapomínejte, že právě vaše foto bude první věc, co personalista uvidí - připravte si tedy formální oblečení, věnujte čas úpravě vašeho zevnějšku a nechte se profesionálně vyfotit.

2. Bez motivačního dopisu se neobejdete

Mějte na mysli, že dobře napsaným motivačním dopisem můžete získat velké sympatie. Právě zde máte takzvaně volnou ruku a možnost, jak se výrazně odlišit od ostatních kandidátů. Pozor! Neexistuje jeden „univerzální“ průvodní dopis, který můžete rozesílat na všemožné inzeráty, dejte si práci a každému zaměstnavateli jej napište zvlášť. Při jeho psaní je důležité odpovídat na otázky typu: „Proč je pozice vhodná pro mě? Jaké jsou má největší pozitiva a dovednosti?“ Co mohu firmě nabídnout?“, odpovědi na ně si pečlivě promyslete.

3. Kde narazit na nejlepší nabídky práce?

Určitě to jsou pracovní portály, jako například jobs.cz či práce.cz. Pokud ale sníte o práci v určité firmě, je dobré sledovat její oficiální web či facebook. Zejména velké společnosti mají na svých internetových stránkách kariérní sekce, kde mají uvedené všechny aktuální volné pozice. Není ani na škodu rozhodit pomyslné sítě po svých známých, po komunitních webech a v neposlední řadě oslovit personální agentury.

4. I praxe při studiu a jiné dovednosti se počítají!

A to zejména u čerstvých absolventů, kteří nemají s prací na HPP dosavadní zkušenost. Nic se nestane, pokud uvedete i vaše významné školní úspěchy. Pokud vlastníte řidičský průkaz, nebo ovládáte cizí jazyky či různé počítačové programy, nezapomeňte to uvést, i když to v inzerátu práce nebylo v požadavcích uvedeno. Každá zkušenost přijde vhod!

5. Upravte svůj životopis pro danou pozici

Jednoduchý příklad: Paní Nováková pracovala 7 let jako prodavačka, poté působila 3 roky jako obchodní zástupce a hlásí se na pozici finančního poradce. Co by měla v CV „vypíchnout“? Určitě komunikační dovednosti a zkušenosti s obchodním jednáním, které nabyla v předchozím zaměstnání. Pokud by ale uvažovala o práci asistentky prodeje, je vhodné více rozepsat její zkušenosti v kamenné prodejně.

Hledání správného zaměstnání je běh na dlouhou m trať. Ulehčete personalistům práci a sepiště si okouzlující Curriculum Vitae, které může vaše hledání výrazně zkrátit.