Odpovědné úřady i samotné firmy se snaží situaci zvrátit. Pomoci v tom, aby umíralo stále méně a méně lidí, má také akce, kterou pravidelně vyhlašuje Ministerstvo práce a sociálních věcí společně se Státním úřadem inspekce práce. Jmenuje se Bezpečný podnik a titul získá jen firma, která splní velmi přísná kritéria. „Ani naše ministerstvo na tom není tak, aby se mohlo přihlásit do soutěže,“ přiznala při předávání osvědčení ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksová.

Odborníci se ale shodují v tom, že je nutné, aby se do programů bezpečnosti zapojili všichni zaměstnanci. Lidé totiž často bezpečnost práce zanedbávají a podceňují. „Po dodržování předpisů se často volá až ve chvíli, kdy se něco stane,“ upozornila ministryně Marksová.

Smrt v zaměstnání, pracovní úrazy a nemoci povolání přitom stojí stát i firmy samotné dvacet až třicet miliard korun ročně!

Vyplácí se nulová tolerance alkoholu

Cesta k bezpečnému podniku a ocenění ale není snadná. Podle odborníků je nejtěžší přesvědčit zaměstnance, že ochranné pomůcky neobtěžují a nesnižují výkon. Kromě toho se firmy snaží bezpečnost zajistit dalšími způsoby. Třeba nulovou tolerancí k alkoholu. „Každé ráno a večer necháváme zaměstnance dýchnout,“ popisuje Jan Pěnkava z ČZ Strojírny, kde už řadu let neměli smrtelný úraz na pracovišti.

Oceněné společnosti

* Vesuvius ČR

* ČEZ, - Jaderná elektrárna Temelín

* ČEZ - Jaderná elektrárna Dukovany

* Robert Bosch

* Ferring-Léčiva

* ČZ Strojírna

* ČZ Řetězy

* Hochtief CZ,

* TRCZ

* TRW – DAS

* Kdynium

* Bühler Motor

* Škoda TVC

* BD Sensors

* Chropyňská strojírna