Chyba je ale i na straně šéfů. Ti mají pocit, že jen mladí podřízení jsou dostatečně pružní a energičtí. Navíc je často odrazuje i poraženecký postoj a nízké sebevědomí starších žadatelů o práci. Lidem, kteří třeba strávili celý život u jedné firmy, se totiž výpovědí zhroutí svět.

Při hledání práce a pohovorech jsou pak nejistí a to ztěžuje jejich situaci na trhu práce. Podle Hany Vančurové, která pracuje jako koučka v ČSOB, se starší pracanti nejsou zvyklí nabízet a při pohovorech z nich často vyzařuje strach. Naopak mladí často berou pracovní pohovor jako výzvu a neúspěšným hledáním práce se nenechají tak zdeptat.

Mladý člověk, který už přišel dvakrát o zaměstnání, prošel zkušeností přijímacích pohovorů a marně čekal na odpovědi agentur, je díky tomu vybaven pro budoucnost a takové zkušenosti mu dodaly protilátky. Ale to, co je pro mladého benefitem, se staršímu může jevit jako nepřekonatelná překážka,“ dodává Vančurová.

Padesátníci, nedejte se!

Každý věk má své pro i proti. Ve vyšším věku se sice musí počítat s mírnějším pracovním tempem, ale nutně to nemusí být nevýhoda. Lidé po padesátce totiž mají zkušenosti z oboru, které mladický elán nenahradí. Plusem je i osobní rozhled. „Určité zpomalení je vyrovnáváno zkušeností, klidem, jistotou, dobrou znalostí oboru,“ vysvětluje koučka Vančurová.

10 rad, jak si po padesátce najít práci

1) Nevyhýbejte se lidem

Nezůstávejte se svými problémy a nejistotou sami, obklopte se přáteli. Přijít o práci není žádná ostuda!

2) Buďte trpěliví

I když vám nevyšla první ani desátá žádost o místo, nevzdávejte to. Časem to vyjde.

3) Zapomeňte na lenost

Neležte na gauči a nenaříkejte nad svou smůlou. Opakujte si slovíčka, sledujte co se ve vašem oboru děje, přihlašte se na nějaký kurz.

4) Nebojte se rekvalifikace

Není práce ve vašem oboru? Nebojte se změn a zkuste něco jiného. Na úřadu práce vědí, o které profese je ve vašem okolí rvačka.

5) Smiřte se s dojížděním

Připravte se na to, že vhodná práce na váš nečeká za rohem. Smiřte se s tím, že za prací budete nejspíš muset dojíždět.

6) Naučte se »prodat«

Při pohovoru zdůrazněte nejen své schopnosti a zkušenosti, ale přizpůsobivost a akčnost. Můžete zmínit i to, že určitě nepůjdete na mateřskou a nezůstanete doma kvůli nemocným dětem.

7) Vyškrábejte zbytky optimismu

Pokuste se i na každém neúspěchu najít něco pozitivního. Třeba to že získáte více zkušeností, naučíte se mluvit s neznámými lidmi a nic už vás jen tak nevyvede z míry.

8) Obraťte se na odborníky

Máte pocit, že váš život je jeden velký problém? Nebojte se požádat o radu profesionály, např. kouče, psychologa, terapeuta.

9) Naučte se mlčet

 I když vás láká dát tomu cucákovi, co vede pohovor, najevo, kam se hrabe na vaše zkušenosti, nedělejte to.

10) Hledejte všude

Obvolejte všechny známé, na které si vzpomenete. Prohlížejte nabídky na pracovních serverech. Dívejte se i přímo na stránky konkrétních firem, které na nich často uvádějí volná místa.