Pracovala jsem jako finanční účetní. Rukama mi procházely transakce, které nebyly čisté. Věděla jsem o černých penězích, existovaly například dvě pokladny. Ze strachu o místo jsem musela mlčet. Později jsem to už nevydržela a dávala jsem to najevo zejména finanční ředitelce. Začala jsem být nepohodlná.

Na úřad práce

Pak si vedení vymyslelo, že by mohlo ušetřit i tím, že pošle zaměstnance přes zimu na úřad práce. Tedy i mzdovou a finanční účetní. Samozřejmě s tím, že budeme chodit do práce a platit nás bude stát. Dopředu vedení vyplatilo odměny a platy, aby průměr na podporu v nezaměstnanosti byl vysoký, aby lidé měli podporu ve výši platu. Všichni poslechli, jen já ne. Po návratu kolegů a kolegyň z úřadu práce jim bylo poděkováno za ochotu a uposlechnutí a byl jim zvýšen plat. Mně za mou neposlušnost plat zvýšen samozřejmě nebyl. Navíc jsem ztratila nárok na prémie či odměny. Pak na mne bylo vykonstruováno několik »přestupků«. Až jsem se z toho zhroutila. Rozhodla jsem se tedy odejít tři roky předčasně do důchodu. Měsíčně jsem přišla o 2200 Kč.

Mladí jsou otroky

Ale věřte mi, že bych to tam už nevydržela. Raději jsem volila ústup. Ale já jsem tu možnost měla. Dnes mladí zneužívaní lidé ji nemají, jsou otroky. Chtěla jsem pak podat trestní oznámení. Bylo mi naznačeno ze strany pracovníka na soudu, kde mám známé, že bych na to doplatila hlavně já, protože jsem o všem věděla, a nic už dříve nenahlásila. Tak jsem to vzdala.

Co dělat? Je to na státu!

Co s tím dělat? Četla jsem zkušenost čtenáře z Nymburka, který se podvodníkům postavil. Takových je málo. Většinou ten, kdo se postaví, přijde o práci. Nebude mít ani legální plat, ani černé peníze. Já proto apeluji na Parlament, aby změnil zákon. Aby byl především potrestán ten, kdo dává černé peníze, a ne ten, kdo je dostává.

Čtenářka M. B.

Výzva Blesku

Máte stejné zkušenosti? Napište do Blesku, pošlete i své výplatnice!

SMS, MMS: 724 249 000

E-mail: tip@blesk.cz

Chat: Máte problém, ptejte se odborníka!

Na chatu Blesku bude 21. listopadu od 14:30 do 15:30 hod.