Většina lidí sice tuší, že na svatbu, odvoz manželky do porodnice nebo při úmrtí v rodině jim šéf musí dát placené volno. Už méně jich má ale představu, kdy ještě a na jak dlouho vlastně nárok na placené či neplacené volno vlastně mají.

O překážce v práci řekněte včas

* Pokud předem víte, že v práci budete chybět (svatba, stěhování apod.), požádejte šéfa o pracovní volno včas.

* V akutních případech (převoz manželky do porodnice, cesta s dítětem k lékaři apod.) to zaměstnavateli oznamte co nejdříve.

* Překážku v práci musíte zaměstnavateli prokázat (potvrzení od lékaře, od pohřebního ústavu atd.)

Vyšetření u lékaře: Můžete i v pracovní době

Jen na nezbytně nutnou dobu si můžete v pracovní době »vyrazit« k lékaři. Šéf vám totiž v návštěvě lékaře nemůže bránit, ale proplatí vám jen nezbytně nutnou dobu, kterou jste u něj strávili. Pokud si tedy zvolíte vyšetření u lékaře v jiném městě (i když je ten samý specialita i u vás), máte nárok na náhradu mzdy jen v takovém rozsahu, jako byste navštívili lékaře v místě svého bydliště nebo pracoviště.

Doprovod k lékaři: Můžete jít s dítětem, partnerem, rodiči nebo s babičkou

Potřebujete jít s nemocným dítětem k lékaři? Pak máte nárok na placené volno (správně se mu říká volno s náhradou mzdy), ale jen na nezbytně dlouhou dobu, nejdéle na jeden den. „Většina lidí neví, že mzdu zaměstnavatel hradí i v případě, že k lékaři doprovázíte manžela, druha či vlastní rodiče nebo i manželovi rodiče nebo prarodiče,“ říká Martin Vejplacha z útvaru Řízení lidských zdrojů v ČSOB. Stejně jako u dětí vás musí zaměstnavatel uvolnit na nezbytně nutnou dobu. Jak ale Hrabánková dodává, zákoník práce předpokládá, že toho budete využívat pouze v případě, kdy to není možné vyřídit mimo pracovní dobu.

Svatba: Volno pro snoubence i rodiče

Svatba je výjimečná událost - zaměstnavatel musí pustit vás i vaše rodiče. Snoubencimají volné dva dny, Placený je ale jen jeden.
Autor: profimedia.cz
Svatba je sice výjimečný zážitek, ale zároveň i pořádný žrout času. Přípravy dokáží ukousnout pořádný díl z dovolené. Ale zákon na to myslí a novomanželé mají nárok na dva dny volna. Jen jeden ze dvou volných dní je ale placený. Pokud je tedy svatba v sobotu nebo v neděli, máte nárok jen na jeden den placeného volna. 

Nárok na jeden den placeného volna v den obřadu mají i rodiče snoubenců. Pokud mají snoubenci dospělé děti, tak ty mají také právo na den volna, ale bez náhrady mzdy.

Narození dítěte: Cesta do porodnice a zpátky domů

Asi žádný tatínek nechce chybět při narození svého potomka. Placené volno má ale podle zákoníku práce jen na nezbytně nutnou dobu, kdy doprovází manželku nebo družku do porodnice a pak si ji přiváží zpět domů. Pokud ale chce s ní být i u porodu, má sice nárok na volno, ale bez proplacení mzdy.

Stěhování

Na sěhování vám dá zaměstnavatel až dva dny volna, tentokrát však neplaceného
Autor: profimedia.cz
Stěhování zabere spoustu času. Než na něj ale začnete plýtvat dovolenou, promyslete si, jestli by se vám nevyplatilo vzít si volno. Nárok máte na dva dny, ale bohužel neplaceného. Pokud byste se ale stěhovali na popud zaměstnavatele (otevírá novou pobočku apod.), máte nárok na dva dny placeného volna.

Darování krve

Pokud jste dárci krve a nemůžete chodit na odběry mimo pracovní dobu, máte nárok na placené volno. To dostanete na cestu na odběr a zpět, na samotný odběr a na dobu, než se po odběru zotavíte.

Úmrtí v rodině: Pohřeb i jeho zařizování

Při pohřbu je nárok až na tři dny placeného volna
Autor: Foto Blesk - Slávka Červená
Nárok až na tři dny placeného volna je při úmrtí v rodině. Záleží totiž na tom, jak blízký je vám člověk, který zemře. Na dva dny placeného volna na zařízení pohřbu je nárok při úmrtí manžela, druha nebo dítěte. Jen jeden den placeného volna vám musí zaměstnavatel proplatit na zařízení pohřbu při smrti rodiče, sourozence, rodiče partnera a manžela nebo manželky dítěte nebo sourozence. Kromě toho pak samozřejmě máte nárok ještě na placené volno v den pohřbu.

Pokud ale zemře vzdálenější člen rodiny (např. strýc nebo teta), máte nárok jen na placené volno v den pohřbu, na jeho zařizování už ne.