„Máme dostatek financí, abychom pomohli firmám i obcím udržet a také vytvořit nová pracovní místa“, říká ministryně Ludmila Müllerová (TOP 09). Díky novému plánu by měly získat práci desítky tisíc lidí.

Cílem plánu je rozhýbat zájem firem o zaměstnávání lidí a také podpořit ty, kteří stojí o pracovní příležitost. Ministerstvo doufá, že by díky novému plánu mělo vzniknout několik desítek tisíc nových míst.

7 opatření, které mají zlepšit nezaměstnanost:

1. Podpora mladých a absolventů

* Pokud zaměstnavatel přijme mladého zaměstnance (do věku 30 let) z evidence úřadu práce, bude na něj moci maximálně jeden rok získávat od státu měsíční příspěvek až 24 tisíc korun (hrubá mzda plus odvody). Kromě toho může zaměstnavatel dostat i peníze na vybavení, které potřebuje pro zřízení místa.

* Od poloviny roku se spustí regionální projekty v krajích. Stát dá na individuální poradenství při hledání zaměstnání, případně rekvalifikace čerstvých absolventů, až 1 miliardu korun. Poradenství je určené pro mladé uchazeče o práci, kteří jsou v evidenci nezaměstnaných více než 4 měsíce a mají minimální nebo žádnou pracovní zkušenost.

2. Podpora zaměstnání matek a dlouhodobě nezaměstnaných

Firmy dostanou bonusy za to, že zaměstnají na zkrácené pracovní úvazky matky s dětmi nebo lidi, kteří pečují o blízkou osobu. Finanční příspěvek dostanou i firmy, které nabídnou práci dlouhodobě nezaměstnaným.

3. Kurzarbeit - Projekt Vzdělávejte se pro stabilitu!

Od 1. dubna 2013 se výrazně zjednoduší podmínky pro firmy, které žádají o peníze z projektu určeného na zachování pracovních míst. Aby na dotaci dosáhly, musely dosud prokazovat, že jim meziročně klesly tržby minimálně o 20 procent. Nově bude stačit, když klesnou tržby jen v jedné provozovně. Jediné, co budou muset firmy doložit, je, že rozsah výpadku v přidělování práce zaměstnancům byl 20% – 60% (1 až 3 dny v týdnu) ze stanovené týdenní pracovní doby za 1 měsíc před podáním žádosti.

4. Chceš práci tam, kde žiješ? Rekvalifikuj se.

Zaměstnanci úřadů práce by měli daleko víc než dosud mluvit se zaměstnavateli a zjišťovat, jaké zaměstnance potřebují. Nezaměstnaným by pak měli »ušít« rekvalifikaci na míru, podle potřeb zaměstnavatelů a pracovního trhu v regionu.

5. Zaměstnej sám sebe. Buď OSVČ.

Vzdělávání i finanční pomoc pro nezaměstnané, kteří se rozhodnou podnikat, nabídnou úřady práce. Nezaměstnaní, kteří předloží smysluplný podnikatelský záměr (ten úřad práce individuálně posoudí), budou moci získat 40 až 80 tisíc korun. Budoucí »podnikatel« (OSVČ) se však musí zavázat, že bude svoji živnost provozovat nejméně po dobu, na které se s úřadem dopředu dohodne (obvykle 1 až 2 roky).

6. Pomoz obci a neziskovým organizacím

Dotace na mzdy nabídne obcím a neziskovkám Úřad práce ČR. Pokud nezaměstnaným nabídnou nová pracovní místa, budou moci získat až 15 tisíc korun (mzda plus odvody) měsíčně na jednoho zaměstnance.

7. Lepší rady a pomoc

Kvalitnější a rozsáhlejší poradenství nabízí už od letošního ledna ministerstvo práce a úřady práce. Radí přitom nejen lidem, kteří hledají práci, ale také zaměstnavatelům, starostům obcí a měst a sociálním partnerům.