Žijeme prací. Tak tohle znepokojivé zjištění přinesl průzkum portálu Jobs.cz. Podle něj si většina lidí svou dovolenou neužívá naplno. Zhruba polovina dotázaných (49 %) si sice čerpá dva týdny dovolené, ale 66 % všech dovolenkářů zůstává v kontaktu s prací i během volna. A bezmála čtvrtina lidí dokonce pracovní povinnosti během dovolené řeší velmi intenzivně. Podle odborníků je na vině rozmach mobilních technologií, který umožňuje být k dispozici kdykoli a kdekoli.

„Většina lidí je už celkem dlouho zvyklá na to, že jim kolegové nebo obchodní partneři mohou v pracovních záležitostech zavolat v podstatě kdykoliv. Nástup rychlého mobilního datového spojení to však posouvá ještě dále,“ říká Tomáš Ervín Dombrovský, mluvčí portálu Jobs.cz.

Podle něj si mnozí Češi zvykli kontrolovat e-mailovou schránku v telefonu i při pobytu u moře. „Povinnosti vůči zaměstnavatelům – ať už skutečné, či domnělé – se tak mnohým plíživě vkrádají do soukromého času. Skutečně »vypnout« a užít si dovolenou naplno dnes dokáže jen malá část lidí,“ dodal Dombrovský. Přestože je ale u většiny lidí pracovní i soukromý život propojený čím dál těsněji, je odpočinek velmi důležitý. K nabrání dušeních i tělesných sil proto odborníci doporučují dovolenou v minimální délce dva týdny.