A další dobrou zprávou je, že podle serveru džob.cz stoupl oproti loňsku počet pracovních nabídek o 6,2 procenta. Na rozesílání životopisů ale tentokrát zapomeňte, mnohem efektivnější a rychlejší je zajít za vybraným zaměstnavatelem osobně. A to klidně i několikrát.

Letos je už tradičně největší zájem o práci v administrativě, od které si studenti slibují zkušenosti pro budoucí zaměstnání. Velká poptávka je ale i po oddychovým pracích spojených se zážitky, jako je třeba hosteskování nebo stánkový prodej na koupalištích, festivalech a v zoo.

A o jaké brigády se studenti naopak neperou? Jen mizivý zájem je o sezonní práci, při které finanční odměna závisí pouze na určitých procentech z prodeje.

„Mladí Češi jsou zvyklí na hodinovou sazbu, chtějí mít jistotu a dopředu si spočítat, jakou sumu si vydělají. Nevidí v takových brigádách potenciál do budoucna, přitom ale představují jedinečnou šanci hlavně pro studenty vyzkoušet si nezávazně činnost obchodu, poznat pohyby trhu a zorientovat se v zavedených obchodních procesech,“ upozorňuje Weronika Kondziolková z pracovního portálu džob.cz.

Jak si najít brigádu?

* Každý den sledujte nabídky na pracovních serverech, v novinách i na stránkách personálních agentur

* Překonejte stud a se stručným životopisem choďte přímo do firem, obchodů, organizací a specializovaných agentur (prezentujete tak svou nápaditost, zdravou drzost a chuť pracovat).

Kolik si vyděláte na brigádě a co k tomu potřebujete, na to se podívejte do Fotogalerie.

Co studentům na brigádách nejvíc vadí?

  • Malé ohodnocení

Uchazeči často počítají s výdělkem 20 tisíc korun za měsíc, pokud se uplatní v administrativě. Často si představují stejné platové ohodnocení, jaké pobírá člověk, kterého zastupují, tak to ale ve firmách nechodí!

  • Zákaz internetu

V mnoha firmách mají nejen brigádníci, ale i zaměstnanci zakázaný přístup na určité weby, například sociální sítě nebo soukromé e-maily. V práci je člověk ale od toho, aby pracoval, nikoliv se věnoval soukromé zábavě.

Přehled hodinové mzdy 

Místo   asistentka v kanceláři recepční operátor call centra pokladní vkládání dat do PC manuální profese
Praha   120 Kč/h 70 Kč/h 75 Kč/h 55 Kč/h 70 Kč/h 100 Kč/h
Brno  

100 Kč/h

60  Kč/h 60 Kč/h 50 Kč/h 60 Kč/h 90 Kč/h
Moravskoslezský kraj   70 Kč/h 50 Kč/h 50 Kč/h 48 Kč/h 65 Kč/h 80 Kč/h

Zdroj: www.dzob.cz

Fotogalerie
1 fotografie