Míra nezaměstnanosti v říjnu klesla ze zářijových osmi procent na 7,9 %, nezaměstnaných tak bylo nejméně od června 2009. „Zdá-li se to někomu jako úspěch, musím ho zklamat,“ uvádí Vladimír Pikora z Next Finance. Odborníci totiž očekávají, že v příštích měsících se míra nezaměstnanosti dotkne až 9 % hranice...

V letech 1999 až 2009 nezaměstnanost v říjnu v průměru klesala meziměsíčně o 0,2 procentního bodu. Letošní pokles o 0,1 bodu je tedy podprůměrný. Za nižší nezaměstnanost mohou sezónní práce.

Nejvyšší nezaměstnanost tradičně zůstává na severu. V Mostě činí 15 %, v Bruntále 14,3%. Nejméně lidí hledá práci v okrese Praha-východ a to 3,3 %. Míru nezaměstnanosti vyšší než republikový průměr má celkem 43 okresů.

Analytici také upozornili, že ubylo volných pracovních míst. Zatímco od ledna do srpna se jejich počet zvyšoval, nyní již druhý měsíc za sebou klesá. V říjnu tak bylo k dispozici 38 732 pracovních nabídek.

Na jedno volné místo tak připadalo v průměru 12 uchazečů. „Tento poměr se v následujících měsících rozhodně nesníží, spíše naopak,“ míní Miroslav Novák ze společnosti Akcenta CZ.

Nepříznivý je i nižší růst domácí ekonomiky. „Dohromady s citelným zpomalením ekonomiky eurozóny a rizikem, že dluhová krize situaci ještě zhorší, jde o dost nevhodnou kombinaci. Česká ekonomika nemá oporu, na rozdíl například od Polska, kde domácí poptávka nestrádá," říká ekonom Patria Finance David Marek.

Nezaměstnanost v říjnu 2011
Autor: ČTK