Průměrnou mzdu zjišťuje Český statistický úřad. „Vypočítává se jako běžný aritmetický průměr, tedy tak, jako když učitelka na základní škole vypočte známku na vysvědčení – sečte všechny známky a vydělí jejich počtem,“ vysvětluje Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce Českého statistického úřadu. Jak ale upozorňuje, průměrná mzda rozhodně neukazuje mzdu nějakého »průměrnéhočlověka« . „Ten ostatně ani neexistuje, všichni jsme nějací,“ dodává Holý.

Podle odborníků nedosáhnou na průměrný plat dvě třetiny lidí. Průměr totiž statisticky vychylují extrémně vysoké příjmy několika málo lidí. Většina lidí se příjmově pohybuje dva až tři tisíce pod průměrnou mzdou. Ale i když většina bere statistický průměr jako číslo, které dokáže člověka leda tak nadzvednout ze židle, své opodstatnění má.

„Slouží třeba pro určení maximální výše podpory v nezaměstnanosti, pro stanovení nejnižší částky započitatelného příjmu z podnikání nebo pro stanovení rozhodného příjmu pro poskytování státní sociální podpory,“ vypočítává Táňa Švrčková z ministerstva práce a sociálních věcí. A kromě toho se od ní odvíjí i platy poslanců a soudců, nebo se díky ní valorizují důchody.

K čemu stát potřebuje znát průměrnou mzdu

● průměrná mzda slouží jako jeden z ukazatelů úrovně výdělků

● řídí se podle ní výše platů představitelů státní moci, soudců a státních zástupců

● určuje se podle ní maximální výše podpory v nezaměstnanosti

● stanoví se podle ní výše příspěvků na provozní náklady chráněných dílen

● vychází z ní rozhodný příjem, tedy nejvyšší možný příjem, který mohou mít lidé žádající o sociální podporu

● slouží jako podklad pro kolektivní vyjednávání o mzdách pro příští období

3 nejčastější otázky a odpovědi o průměrné mzdě

Kdo a jak průměrnou mzdu a k čemu vlastně tenhle údaj slouží? Na nejčastější otázky odpovídá Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí Českého statistického úřadu.

1. Jak se průměrná mzda vypočítává? „Souhrn všech mezd v republice se podělí počtem všech zaměstnanců, kteří ji pobírali. K tomu zjišťujeme čtvrtletně u podniků jako podklad právě tyto dva ukazatele: objem mzdových prostředků, které byly vyplaceny, a počet zaměstnanců v evidenci. Pozor, ne každý pracuje za mzdu; podnikatelé mzdu nepobírají! Mzdy se zásadně zjišťují jako hrubé (před zdaněním) a započítávají se do nich také všechny odměny a prémie, které souvisely s prací; naopak se do nich nemá zahrnovat odstupné, tedy ani tzv. zlaté padáky.“

2. K čemu vůbec údaj o průměrné mzdě slouží? „Je to nejjednodušší způsob, jak matematicky vyjádřit úroveň mezd v dané skupině (kraji, odvětví, státu). Jinak průměrná mzda znamená to, kolik by připadalo na jednoho zaměstnance, kdyby pobírali všichni stejně (podobně jako spotřeba piva na hlavu apod.). Význam průměrné mzdy je hlavně makroekonomický, když se např. zkoumá růst v časové řadě, tak vidíme, zda jsou v ekonomice tzv. inflační tlaky, tedy že při vysokém růstu mezd mají lidé více peněz na utrácení a ceny zboží mohou rychle růst.“

3. Kolik zaměstnanců na průměrnou mzdu vůbec nedosáhne? „Výplaty jednotlivých zaměstnanců podrobně zjišťuje (a je to velmi drahé zjišťování a ohromná databáze – asi 1,5 milionu záznamů) šetření ministerstva práce a sociálních věcí s názvem Informační systém o průměrném výdělku. Podle něj na průměr mezd nedosáhnou asi dvě třetiny zaměstnanců a třetina bere více. To platí už delší dobu. Srovnávat se s průměrnou mzdou za všechny nemá příliš smysl, mzdové rozdíly v jednotlivých oborech jsou totiž obrovské. Asi 1,1 procenta měla vloni více než 100 tisíc hrubého, někteří brali i desetimilionové výplaty. Tahle skupina potom statistický průměr táhne nahoru, asi jako když by vám ve škole jedna pětka zkazila vysvědčení.“

SROVNÁNÍ MEZD 100 PROFESÍ ZDE

Tihle mají "dobrej flek"

Připadá vám při pohledu na průměrnou mzdu, že berete málo? Podobně je na tom řada lidí. Tedy až na manažery, sportovce a celebrity. Přinášíme vám tučné platy některých z nich. To jen kdybyste chtěli vědět, co říci zlaté rybce nebo na co se soustředit v dalším životě. Asi nejlepší by bylo stát se fotbalovou hvězdou. Třeba takový brankář Petr Čech by si mohl za jeden měsíční plat dva roky platit šéfa Českých drah Petra Žaludu. Ani ten se nemá špatně. Průměrných platů bere za měsíc hned 22.

942759:gallery:true:true