„Typickým příkladem oboru, který byl ve své době nepostradatelný a který pozvolna upadá, je doručování poštovních zásilek,“ myslí si Petr Král z portálu Agentka.cz. Důvodem je podle něj vznik nového způsobu komunikace, kterým je e-mail. „V dnešní době se v České republice za jeden den pošle více zpráv, než kolik Česká pošta doručí balíků za celý jeden rok,“ říká Král.

Stejně tak vytlačí nové technologie, jako jsou elektronické jízdenky, povolání revizora, internetové nákupy zase sníží počty prodavaček. „Nástup technologizace ovlivnil hodně oborů výroby a průmyslu,“ potvrzuje i Jiří Kocourek, specialista trhu práce portálu Prace.cz. To se podle něj odráží v tom, že v mnoha oborech postupně zanikají pracovní místa a lidi nahrazují stroje. Internet a e-mailová komunikace tak postupně vyřazuje ze hry takového opraváře faxů. „Do budoucna to nebude mít snadné a bude se muset přeorientovat na perspektivnější obor, kupříkladu opravář počítačů,“ míní Král.

A v horizontu desítek let zanikne i dříve tak prestižní povolání horníka. Zásoby surovin se vytěží a nahradí je alternativní zdroje. Nutnost neustále se učit novým věcem bude nabývat na významu stále více. „Potřeby firem se kvůli technologickému pokroku vyvíjejí tak rychle, že se jim lidé nestačí přizpůsobovat,“ vysvětluje Jiří Halbrštát, manažer společnosti Manpower. Podle něj ani tak nejsou profese bez budoucnosti, jako spíše kvalifikace bez budoucnosti. „Ten, kdo nebude rozvíjet svoji kvalifikaci, může zjistit, že je ve své profesi neuplatnitelný,“ dodal Halbrštát.

Dělník na lince

Stroje čím dál tím častěji nahrazují ve většině velkých výrobních podniků manuální práci zaměstnanců.

Horník

Vědci na celém světě se snaží přijít na způsob, jak zajistit obnovitelné zdroje energie. I když se dá masovější rozšíření těchto technologií očekávat spíše až v druhé polovině tohoto století, jedno je již dnes jasné. Do budoucna se bude role horníků postupně snižovat.

Dojička

Vyspělá mechanizace usnadní práci s dojením krav, ale bude potřeba jen daleko menší množství dojiček.

Falcíř

Dělník v knihárně, dříve tradiční řemeslo. S tím, jak se čím dál tím víc dokumentů přesouvá na internet, se dá očekávat, že falcířů bude potřeba stále méně.

Listonoš

E-mailová komunikace, systém Czech Point či informační systém datových schránek nahrazují klasická psaní na papíře a dopisy. Jednotlivé listonoše v oblastech nahrazuje rozvoz hromadných zásilek.

Opravář faxů

Tak, jako byl prvnímu člověku, který si koupil fax, tento přístroj vcelku k ničemu, tak bude k ničemu i člověku, který ho bude vlastnit jako poslední. V dnešní době najdeme jen velmi málo případů, kdy faxovou komunikaci nemůžeme nahradit e-mailovou.

Pracovník podatelny

I úřední korespondence půjde internetovými kanály a pracovníci podatelen budou časem nadbyteční.

Prodavač

Funkce prodavačů, tedy někoho, kdo z regálu podá výrobek, který si chcete koupit, bude postupně mizet. Většina nákupů se bude realizovat přes internet. Pravděpodobně se pak z prodejen stanou spíše předváděcí místnosti, kde bude obchodní zástupce prezentovat výrobek v nejlepším světle a na konec nás bude nabádat ke koupi přes internet.

Revizor

Díky SMS jízdenkám, městským kartám (Opencard, Plzeňská karta atd.) a do budoucna jistě i dalším elektronickým jízdenkám se dá očekávat, že kontrola jízdenek zcela vymizí. Vše se bude odehrávat automaticky, aniž bychom si toho byli vůbec vědomi

Rukavičkář

Jemné kožené rukavičky vyrobené šikovnýma českýma rukama vytlačují (a nejspíš budou vytlačovat až do úplného vytlačení) levné a méně kvalitní dovozy rukavic ze zahraničí.

Topič

Inteligentní řídicí jednotky kotelen budou potřebovat jen minimální dohled.