Statisticky to tedy vypadá, že se máme pořád lépe a lépe. Málokdo si to ale skutečně myslí. Jak to tedy je? A je vůbec možné poznat, jestli si žijeme lépe?

„Nejlepší metodou pro zjištění, zda se máme lépe či ne, je porovnat vývoj růstu mezd s růstem spotřebitelských cen,“ vysvětluje analytička společnosti Next Finance Markéta Šichtařová. Ty totiž ukazují, jak během let vyvíjely ceny zboží a služeb. „Od roku 2000 do roku 2010 vzrostly spotřebitelské ceny o 28,4 %,“ tlumí nadšení nad rostoucími platy analytička.

I tak je na tom ale velká většina profesí, jejichž platy Blesk porovnal, statisticky výrazně lépe. Pokud se totiž například uklízečce zvedl průměrný plat o 72 procent, tak i po odečtení inflace bere pořád ještě téměř o 44 procent více než před deseti lety.

Obecně se tedy dá skutečně říct, že se máme v průměru lépe. Důležité je ale slovíčko v průměru. „Není možné tvrdit, že se mají lépe úplně všechny profese, dejme tomu řidiči autobusů, protože jim v průměru vrostly mzdy o 64 %. Záleží i na konkrétní lokalitě, protože ne všude rostly životní náklady stejně.

To platí zejména o Praze, kde jsou ceny bytů na m3 téměř dvakrát tak drahé, než je tomu v ostatních krajích. S tím je spojena i výše nájemného, která tvoří značnou část výdajů,“ dodala analytička Šichtařová.

Nejvíc si polepšili lékaři

Lékař, zdravotní sestra a hasič. To je podle statistiky trojice, která si za uplynulých deset let postupně na své konto připisovala více a více peněz. Bohužel jen statisticky.

Určitě se totiž najdou lidé, jejichž plat s tím statistickým »neladí«. Nedostali přidáno nic nebo podstatně méně a tak mají pocit, že statistika lže. Kdo a jak vlastně stanoví, jak vysoký je v té které profesi plat? „Odměňování zaměstnanců v České republice monitoruje šetření Informačního systému o průměrném výdělku,“ vysvětluje Táňa Švrčková z ministerstva práce a sociálních věcí.

Výsledky jsou pak pravidelně zveřejňovány, a to zvlášť za podnikatelskou a nepodnikatelskou sféru. Podnikatelé, kteří poskytují informace o platech svých zaměstnanců, jsou oslovováni výběrově. Celkem je to ale úctyhodný soubor 3500 firem, které zaměstnávají přibližně 1,3 milionu zaměstnanců. „V nepodnikatelské sféře představuje statistický soubor zhruba 14 500 ekonomických subjektů s 660 tisíci zaměstnanci,“ doplňuje Švrčková. Celkem se pak sleduje více než tři tisíce profesí.

Co všechno se sleduje:

* hodinový výdělek

* hrubá měsíční mzda nebo plat (sem se započítává mzda, náhrada mzdy a odměna za pracovní pohotovost)

* odpracovaná doba (včetně přesčasů)

* neodpracovaná doba (dovolená nebo nemoc)

KOMPLETNÍ SROVNÁNÍ 100 PROFESÍ NALEZNETE ZDE!

Opravdu se vám zvedl plat? A máte se lépe? Pokud si pamatujete, jakou částku jste ve své profesi viděli na výplatní pásce v roce 2000 a v roce 2010, napište na radka.ruzickova@blesk.cz. Stačí napsat křestní jméno, město, svou profesi a plat v roce 2000 a 2010. Psát můžete i na tip@blesk.cz!