Na dotazy čtenářů odpovídali odborníci z České správy sociálního zabezpečení. Blesk vybral nejčastější nebo nejzajímavější dotazy.

Jak dlouho se marodí?

Zajímalo by mě, jak dlouho nejdéle mohu marodit. Kamarádka tvrdí, že neomezeně dlouho, ale já si myslím, že jen rok. Jak to je? A co se děje potom? Irena B., Karviná

To, jak dlouho pracovní neschopnost trvá, závisí na vašem zdravotním stavu a na rozhodnutí lékaře, že ještě nejste schopná pracovat. Okresní správa sociálního zabezpečení vám platí nemocenské od 15. dne nemoci, nejdéle ale 380 dní ode dne vzniku dočasné pracovní neschopnosti. Pokud podle lékaře i potom trvá váš nepříznivý zdravotní stav, prohlédne vás posudkový lékař. Ten buď rozhodne, že jste schopná se v určité době (nejdéle do 350 dnů) vrátit do práce, nebo vám doporučí požádat si o invalidní důchod.

Kdy chodí kontrola?

Od kolika hodin do kolika hodin může přijít kontrola při nemocenském? Marek Kempny

Žádný zákon přesně neurčuje dobu, kdy je možné nemocného kontrolovat. Je tedy na pracovníkovi správy sociálního zabezpečení, kdy kontrolu provede. Měla by ale probíhat mimo vycházky povolené ošetřujícím lékařem a s ohledem na dodržování nočního klidu.

Prémie za nemocné

Je pravda, že kontroloři nemocných mají prémie za každého, koho nenajdou doma? Čtenář, Nejdek

Ne, pracovníci okresních správ sociálního zabezpečení takové prémie nemají.

Zaspaná kontrola

Jsem nemocný, beru léky na nervy a pořád po nich spím. Co když u mě bude zvonit kontrola a já ji neuslyším, protože budu spát? A jak vůbec zjistím, že u mě doma byla kontrola? Klíma, Pardubice

Pokud se na vás kontrolní pracovník (správně pracovník dozoru dodržování režimu dočasně práce neschopného pojištěnce) nedozvoní, nechá vám ve schránce oznámení o provedené kontrole zároveň s výzvou, abyste se dostavili k ošetřujícímu lékaři a na příslušnou správu sociálního zabezpečení. Pokud berete léky, po kterých spíte, potvrdí to sociálce váš ošetřující lékař. A jestli jste při kontrole nebyl doma, můžete brzy čekat další kontrolu.

Zákaz vycházek

Kdy mně může lékař zakázat vycházky? A jak je to možné? Vždyť je to jako vězení. A kdy si třeba mám dojít do lékárny? Čtenářka z Prahy

O povolení vycházek nebo změně jejich rozsahu a doby rozhoduje ošetřující lékař podle zdravotního stavu pojištěnce.

Ochranná lhůta

Co je to ochranná lhůta a jak dlouho po výpovědi se můžu spolehnout, že ještě dostanu marodní? J. V., Broumov

Ochranná lhůta je zpravidla doba sedm kalendářních dnů ode dne zániku pojištění, tedy od konce zaměstnání. Pokud v této době onemocníte, nárok na nemocenské máte od 15. kalendářního dne trvání pracovní neschopnosti. Za prvních čtrnáct kalendářních dnů pracovní neschopnosti ale nedostanete nic.

Pracovní úraz

V práci se mi stal pracovní úraz (soustruh mi vtáhnul ruku) a budu doma nejméně tři měsíce. Kdo a kolik mi zaplatí? Mám prý nárok na plný plat. Je to pravda? A kdo mi to dá? Kovář

Pro výplatu nemocenského se nerozlišuje mezi nemocí a pracovním úrazem. Za první dva týdny pracovní neschopnosti vám náhradu mzdy platí váš zaměstnavatel. Od 15. dne pracovní neschopnosti vám pak nemocenské vyplácí okresní správa sociálního zabezpečení. Protože je ale nemocenské vždy nižší než plat, máte v případě pracovního úrazu nárok na dorovnání výše nemocenského do výše platu. Tohle dorovnání (náhradu na ztrátu na výdělku) vám poskytne zaměstnavatel nebo pojišťovna, u které je zaměstnavatel ze zákona pojištěný.

Peníze za brigády

Studuji na vysoké škole a přivydělávám si na různých brigádách. Vydělám si různě, podle typu brigády. Když budu marodit, dostanu něco? Jana Klímová, Praha

Základní podmínkou nároku na nemocenské je účast na nemocenském pojištění. Tedy to, že si buď vy sama jako OSVČ platíte dobrovolné nemocenské pojištění, nebo váš zaměstnavatel za vás platí nemocenské. To se vztahuje na zaměstnance v pracovním poměru a na zaměstnance, kteří pracují na základě dohody o pracovní činnosti. Jestli ale brigádničíte na základě dohody o provedení práce, vaše brigáda kratší než patnáct dnů nebo je dosažený příjem nižší než 2000 Kč za měsíc, pak nemáte nárok.

Potřebuji účet?

Jak mi nemocenské přijde? Výplatu dostávám v hotovosti. Musím mít kvůli němu účet? Jirka

Na tiskopise, kterým žádáte o nemocenské, musíte uvést, jestli si přejete dávku vyplatit na účet, nebo poštovní poukázkou na adresu. Pokud si necháte dávku vyplatit v hotovosti poštovní poukázkou, hradíte náklady za doručení.

Čerstvě nezaměstnaná

Mám pracovní poměr na dobu určitou do 31. 10.. Ale 5. listopadu jdu na plánovanou operaci. Kdo mi bude platit za první dny nemoci? Komu odevzdat příslušný díl neschopenky? Marta, Brno

Den po skončení pracovního poměru vám začne plynout ochranná lhůta v délce 7 kalendářních dnů. Jestliže v této době onemocníte a vaše pracovní neschopnost bude delší než 14 dnů, pak máte nárok na nemocenské. Nic ale nedostanete za první dva týdny pracovní neschopnosti. Za tuto dobu totiž dostávají náhradu mzdy od zaměstnavatele jen lidé v pracovním poměru. I přesto ale musíte tiskopis poslat svému bývalému zaměstnavateli.

Nastoupila jsem po rodičovské dovolené do práce, ale po dvou dnech jsem si zlomila nohu. Z čeho se mi vypočítá nemocenská? Z rodičovské nebo z platu, který teprve vydělám? Milena Dvořáková

Nemocenské se nevypočítává z rodičovského příspěvku. Ve vašem případě se proto bude výše dávek nemocenského určovat z dřívějšího příjmu, tedy zejména platu nebo mzdy. Pro výpočet je přitom rozhodující období, dvanácti kalendářních měsíců před měsícem, kdy vám vznikla pracovní neschopnost. To jste ale byla na rodičovské a předtím na mateřské dovolené a proto se vám započítá nejbližší kalendářní rok, ve kterém jste pracovala aspoň 30 dnů vcelku.

Jsem nezaměstnaný a beru podporu. Když dostanu třeba chřipku, vypočítává se mi marodění z podpory nebo z mého bývalého platu?  Bedřich

Pokud už nejste v ochranné lhůtě, která trvá 7 dní od skončení zaměstnání a jste nezaměstnaný, dávky nemocenské nedostanete. Nezaměstnaní, které jsou vedeni v evidenci uchazečů o zaměstnání, nemají nemocenské pojištění a tak nemají ani nárok na výplatu nemocenských dávek.

Jak to je, když mám uzavřenou dohodu o pracovní činnosti. Mám nárok na nemocenské? Dana M., Praha

Nárok na dávky nemocenského může vzniknout i z dohody o pracovní činnosti (na rozdíl od dohody o provedení práce). Platí to ale jen v případě, že tohle zaměstnání trvalo (nebo mělo trvat) alespoň 15 dnů a měsíční příjem byl nebo měl být alespoň 2000 Kč měsíčně.

Je možné nějak zjistit, jestli za mě zaměstnavatel opravdu odvádí nemocenské pojištění? A kde to zjistím? Šimon

Obraťte se na příslušnou okresní správu sociálního zabezpečení (podle místa sídla vašeho zaměstnavatele). Tam vám řeknou, jestli vás zaměstnavatel řádné přihlásil k pojištění. Ale nemusíte mít obavy ani pokud zjistíte, že vám sice pojistné strhává, ale neodvádí ho. Vy jste pojištěný stejně, jako kdyby za vás pojištění řádně odváděl. Zaměstnavateli ale vzniká dluh u příslušné »sociálky« a ta na něj, pokud bude dlužit vyšší částku, může podat trestní oznámení.

Jsem na rodičovské dovolené a onemocněla jsem. Mám nárok na nemocenské? A z čeho se vypočítá? Z rodičovské nebo mého bývalého platu? Milada

Nemocenské je dávka, které nahrazuje ušlý příjem. Na rodičovské dovolené nemocí o žádný příjem nepřicházíte, takže na nemocenské nárok nemáte.

Kdo mě může z právního hlediska zkontrolovat a jak? Nikoho do bytu pustit nemusím a neznámé osobě neotvírám. Čím se prokáže taková kontrola. Nevím o žádném průkazu, kterým se kontrola prokáže, ani nikde jsem neviděl, jak má takový průkaz vypadat. Jak to tedy bude, když nikomu neotevřu, protože nevím zda je to kontrola či nějaký zloděj? Karel Holeček, Ústí nad Labem

Nemocný, který pobírá nemocenské, má podle
Zákona č. 187/2006 Sb., řadu povinností. Mezi ně
patří povinnost umožnit kontrolu dodržování režimu práce neschopného pojištěnce. Kontroloři ze sociálky mají průkaz s fotografií, která vydala Česká správa sociálního zabezpečení. Nemocný, kteří poruší režim a kontrola ho nenajde doma, může dostat pokutu až do výše 20 000 korun.

Manžel vyčerpal roční podpůrčí dobu, dokonce mu byla prodloužena o dva měsíce, poté nastoupí do zaměstnání. Kdy mu vznikne nárok na další nemocenské? V případě, že by onemocněl např. chřipkou. Já sama jsem hlášena na Úřadu práce,jako uchazečka o zaměstnání, od 1. 11. 2010 nastupuji do zaměstnání, je to obdobný případ. Kdy mi vznikne nárok na nemocenské? Pa2342

Jestliže bude váš manžel znovu uznán práce neschopným, budou se započítávat do podpůrčí doby pro výplatu nemocenského za novou pracovní neschopnost dny předchozí dočasné pracovní neschopnosti, které spadají do období 380 kalendářních dnů před vznikem nové pracovní neschopnosti (tj. o tyto doby se celková doba poskytování dávky, která jinak činí 380 dnů od vzniku pracovní neschopnosti, krátí). Pokud od skončení poslední pracovní neschopnosti bude trvat zaměstnání aspoň 190 kalendářních dnů, zápočet se provádět nebude.

Nástupem do zaměstnání, které bude splňovat stanovené podmínky, se stanete účastníkem nemocenského pojištění (pojištěncem). Nárok na nemocenské má pojištěnec, který byl uznán dočasně práce neschopným, pokud trvá dočasná pracovní neschopnost déle než 14 dní. V prvních 14 dnech dočasné pracovní neschopnosti má zaměstnanec nárok na náhradu mzdy od zaměstnavatele.

Mám dotaz ohledně nemocenské pro OSVČ. Manžel je živnostník a platí si nemocenskou sám a to 350 Kč měsíčně. Zajímalo by mne, kolik bude dostávat nemocenské, pokud onemocní a od kterého dne nemoci ji dostane.
Krista Volácká

Rozhodným obdobím pro výpočet nemocenské je 12 kalendářních měsíců předcházejících měsíci vzniku nemoci. To znamená, že osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ), která si platí nemocenské pojištění, bude mít v případě začátku nemoci v měsíci říjnu 2010 do rozhodného období započteny měsíční základy z plateb na nemocenské pojištění za období od října roku 2009 do září roku 2010. Jestliže je v rozhodném období kalendářní měsíc, ve kterém nebyla OSVČ účastna nemocenského pojištění, jedná se o dobu vyloučenou a výpočet neovlivní dny tohoto období, za které není žádný měsíční základ.

Pokud byla měsíčně hrazena na nemocenské pojištění platba ve výši 350 Kč, vyměřovací základ z této částky činí 25 000 Kč. OSVČ si měsíční základ určuje právě svou platbou, přičemž toto pojistné je stanoveno ve výši 1,4% z měsíčního základu.  (350 : 0,014 = 25 000).

Pokud předpokládáme, že v uvedeném období po celou dobu trvala účast na nemocenském pojištění OSVČ a nevyskytla se žádná nemoc, která trvala po celý kalendářní měsíc, sečtou se všechny měsíční základy za rozhodné období a vydělí se počtem dnů, kdy trvala účast na nemocenském pojištění.
V našem příkladu 12 x 25 000 : 365 = 821,92 Kč. Neredukovaný denní vyměřovací základ činí 821,92 Kč. Denní vyměřovací základ se dále redukuje třemi redukčními hranicemi. Z částky do 791 Kč se započítává 90%, z částky od 791 do 1186 se započítává 60%, z částky od 1186 do 2371 Kč se započítává 30%, nad částku 2371 Kč se nezohledňuje.
Tzn. z první hranice by se započítalo    711,90  Kč.
Z druhé hranice by se započítalo    18,55 Kč
Ze třetí hranice by se započítalo    0,00 Kč
Redukovaný denní vyměřovací základ je 731 Kč.
Za prvních 14. dní nemocenské OSVČ nenáleží, od 15. dne nemoci náleží 60% redukovaného denního vyměřovacího základu, tj. 439 Kč za každý den nemoci.

Jsem v důchodu, ale pracuji na částečný úvazek. Šéf mi ale tvrdí, že důchodcům se nemocenské nevyplácí. Ať si prý marodím, ale za své. Má pravdu? Josef, Zlín

Záleží na tom, jaký pracovní vztah máte se svým zaměstnavatelem uzavřen a zda vám tak vznikla účast na nemocenském pojištění, ze kterého můžete případně uplatňovat nárok na nemocenské. Aby vaše zaměstnání založilo účast na pojištění, musí zpravidla trvat alespoň 15 kalendářních dnů a sjednaná částka započitatelného příjmu musí dosahovat alespoň 2000 Kč. U starobních důchodců a invalidních důchodců pro invaliditu třetího stupně je pouze rozdíl v tom, že je kratší podpůrčí doba pro poskytování nemocenského, tj. možná doba výplaty dávky. Tu je možné vyplácet nejvýše po dobu 70 kalendářních dnů při jedné pracovní neschopnosti a v rámci jednoho kalendářního roku. Dnem skončení zaměstnání končí rovněž výplata dávky. Nemocenské se vyplácí až od 15. dne pracovní neschopnosti. Za první dva týdny pracovní neschopnosti poskytuje podle zákoníku práce náhradu mzdy zaměstnavatel. Pokud vám účast na nemocenském pojištění z různých důvodů nevznikla, nevzniká vám ani nárok na nemocenské.

Sedm věcí, které musíte vědět

1) o pracovní neschopnosti rozhoduje ošetřující lékař, který vystaví neschopenku

2) lékař může vystavit neschopenku tři dny zpětně

3) prvních čtrnáct dní nemoci platí zaměstnavatel, ale první tři dny marodíte zdarma

4) od 15. dne nemoci proplácí nemocenské stát

5) kontrolovat, že jste během nemoci opravdu doma, vás může jak zaměstnavatel (prvních čtrnáct dní), tak pracovník okresní správy sociálního zabezpečení

6) když při kontrole nebudete bez závažného důvodu doma, můžete mít nižší nebo žádné nemocenské; kromě toho hrozí pokuta až 20 000 korun

7) výše nemocenského se vypočítává z denního vyměřovacího základu (DVZ). To je vlastně součet hrubých příjmů za posledních dvanáct kalendářních měsíců vydělený počtem kalendářních dnů.

*Nastoupila jsem po rodičovské dovolené do práce, ale po dvou dnech jsem si zlomila nohu. Z čeho se mi vypočítá nemocenská? Z rodičovské nebo z platu, který teprve vydělám?
Milena Dvořáková
Nemocenské se nevypočítává z rodičovského příspěvku. Ve vašem případě se proto bude výše dávek nemocenského určovat z dřívějšího příjmu, tedy zejména platu nebo mzdy. Pro výpočet je přitom rozhodující období, dvanácti kalendářních měsíců před měsícem, kdy vám vznikla pracovní neschopnost. To jste ale byla na rodičovské a předtím na mateřské dovolené a proto se vám započítá nejbližší kalendářní rok, ve kterém jste pracovala aspoň 30 dnů vcelku.
*Jsem nezaměstnaný a beru podporu. Když dostanu třeba chřipku, vypočítává se mi marodní z podpory nebo z mého bývalého platu?
Bedřich
Pokud už nejste v ochranné lhůtě, která trvá 7 dní od skončení zaměstnání a jste nezaměstnaný, dávky nemocenské nedostanete. Nezaměstnaní, které jsou vedeni v evidenci uchazečů o zaměstnání, nemají nemocenské pojištění a tak nemají ani nárok na výplatu nemocenských dávek.
*Jak to je, když mám uzavřenou dohodu o pracovní činnosti. Mám nárok na nemocenské?
Dana M., Praha
Nárok na dávky nemocenského může vzniknout i z dohody o pracovní činnosti (na rozdíl od dohody o provedení práce). Platí to ale jen v případě, že tohle zaměstnání trvalo (nebo mělo trvat) alespoň 15 dnů a měsíční příjem byl nebo měl být alespoň 2000 Kč měsíčně.
*Je možné nějak zjistit, jestli za mě zaměstnavatel opravdu odvádí nemocenské pojištění? A kde to zjistím?
Šimon
Obraťte se na příslušnou okresní správu sociálního zabezpečení (podle místa sídla vašeho zaměstnavatele). Tam vám řeknou, jestli vás zaměstnavatel řádné přihlásil k pojištění. Ale nemusíte mít obavy ani pokud zjistíte, že vám sice pojistné strhává, ale neodvádí ho. Vy jste pojištěný stejně, jako kdyby za vás pojištění řádně odváděl. Zaměstnavateli ale vzniká dluh u příslušné »sociálky« a ta na něj, pokud bude dlužit vyšší částku, může podat trestní oznámení.
*Jsem na rodičovské dovolené a onemocněla jsem. Mám nárok na nemocenské? A z čeho se vypočítá? Z rodičovské nebo mého bývalého platu?
Milada
Nemocenské je dávka, které nahrazuje ušlý příjem. Na rodičovské dovolené nemocí o žádný příjem nepřicházíte, takže na nemocenské nárok nemáte.
*Kdo mě může z právního hlediska zkontrolovat a jak? Nikoho do bytu pustit nemusím a neznámé osobě neotvírám. Čím se prokáže taková kontrola. Nevím o žádném průkazu, kterým se kontrola prokáže, ani nikde jsem neviděl, jak má takový průkaz vypadat. Jak to tedy bude, když nikomu neotevřu, protože nevím zda je to kontrola či nějaký zloděj?
Karel Holeček, Ústí nad Labem
Nemocný, který pobírá nemocenské, má podle
Zákona č. 187/2006 Sb., řadu povinností. Mezi ně
patří povinnost umožnit kontrolu dodržování režimu práce neschopného pojištěnce. Kontroloři ze sociálky mají průkaz s fotografií, která vydala Česká správa sociálního zabezpečení. Nemocný, kteří poruší režim a kontrola ho nenajde doma, může dostat pokutu až do výše 20 000 korun.
*Manžel vyčerpal roční podpůrčí dobu, dokonce mu byla prodloužena o dva měsíce, poté nastoupí do zaměstnání. Kdy mu vznikne nárok na další nemocenské? V případě, že by onemocněl např. chřipkou. Já sama jsem hlášena na Úřadu práce,jako uchazečka o zaměstnání, od 1. 11. 2010 nastupuji do zaměstnání, je to obdobný případ. Kdy mi vznikne nárok na nemocenské?
Pa2342

Jestliže bude váš manžel znovu uznán práce neschopným, budou se započítávat do podpůrčí doby pro výplatu nemocenského za novou pracovní neschopnost dny předchozí dočasné pracovní neschopnosti, které spadají do období 380 kalendářních dnů před vznikem nové pracovní neschopnosti (tj. o tyto doby se celková doba poskytování dávky, která jinak činí 380 dnů od vzniku pracovní neschopnosti, krátí). Pokud od skončení poslední pracovní neschopnosti bude trvat zaměstnání aspoň 190 kalendářních dnů, zápočet se provádět nebude.
Nástupem do zaměstnání, které bude splňovat stanovené podmínky, se stanete účastníkem nemocenského pojištění (pojištěncem). Nárok na nemocenské má pojištěnec, který byl uznán dočasně práce neschopným, pokud trvá dočasná pracovní neschopnost déle než 14 dní. V prvních 14 dnech dočasné pracovní neschopnosti má zaměstnanec nárok na náhradu mzdy od zaměstnavatele.
*Mám dotaz ohledně nemocenské pro OSVČ. Manžel je živnostník a platí si nemocenskou sám a to 350 Kč měsíčně. Zajímalo by mne, kolik bude dostávat nemocenské, pokud onemocní a od kterého dne nemoci ji dostane.
Krista Volácká
Rozhodným obdobím pro výpočet nemocenské je 12 kalendářních měsíců předcházejících měsíci vzniku nemoci. To znamená, že osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ), která si platí nemocenské pojištění, bude mít v případě začátku nemoci v měsíci říjnu 2010 do rozhodného období započteny měsíční základy z plateb na nemocenské pojištění za období od října roku 2009 do září roku 2010. Jestliže je v rozhodném období kalendářní měsíc, ve kterém nebyla OSVČ účastna nemocenského pojištění, jedná se o dobu vyloučenou a výpočet neovlivní dny tohoto období, za které není žádný měsíční základ.
Pokud byla měsíčně hrazena na nemocenské pojištění platba ve výši 350 Kč, vyměřovací základ z této částky činí 25 000 Kč. OSVČ si měsíční základ určuje právě svou platbou, přičemž toto pojistné je stanoveno ve výši 1,4% z měsíčního základu.  (350 : 0,014 = 25 000).
Pokud předpokládáme, že v uvedeném období po celou dobu trvala účast na nemocenském pojištění OSVČ a nevyskytla se žádná nemoc, která trvala po celý kalendářní měsíc, sečtou se všechny měsíční základy za rozhodné období a vydělí se počtem dnů, kdy trvala účast na nemocenském pojištění.
V našem příkladu 12 x 25 000 : 365 = 821,92 Kč. Neredukovaný denní vyměřovací základ činí 821,92 Kč. Denní vyměřovací základ se dále redukuje třemi redukčními hranicemi. Z částky do 791 Kč se započítává 90%, z částky od 791 do 1186 se započítává 60%, z částky od 1186 do 2371 Kč se započítává 30%, nad částku 2371 Kč se nezohledňuje.
Tzn.     z první hranice by se započítalo    711,90  Kč.
Z druhé hranice by se započítalo    18,55 Kč
Ze třetí hranice by se započítalo    0,00 Kč
Redukovaný denní vyměřovací základ je 731 Kč.
Za prvních 14. dní nemocenské OSVČ nenáleží, od 15. dne nemoci náleží 60% redukovaného denního vyměřovacího základu, tj. 439 Kč za každý den nemoci.
*Jsem v důchodu, ale pracuji na částečný úvazek. Šéf mi ale tvrdí, že důchodcům se nemocenské nevyplácí. Ať si prý marodím, ale za své. Má pravdu?
Josef, Zlín
Záleží na tom, jaký pracovní vztah máte se svým zaměstnavatelem uzavřen a zda vám tak vznikla účast na nemocenském pojištění, ze kterého můžete případně uplatňovat nárok na nemocenské. Aby vaše zaměstnání založilo účast na pojištění, musí zpravidla trvat alespoň 15 kalendářních dnů a sjednaná částka započitatelného příjmu musí dosahovat alespoň 2000 Kč. U starobních důchodců a invalidních důchodců pro invaliditu třetího stupně je pouze rozdíl v tom, že je kratší podpůrčí doba pro poskytování nemocenského, tj. možná doba výplaty dávky. Tu je možné vyplácet nejvýše po dobu 70 kalendářních dnů při jedné pracovní neschopnosti a v rámci jednoho kalendářního roku. Dnem skončení zaměstnání končí rovněž výplata dávky. Nemocenské se vyplácí až od 15. dne pracovní neschopnosti. Za první dva týdny pracovní neschopnosti poskytuje podle zákoníku práce náhradu mzdy zaměstnavatel. Pokud vám účast na nemocenském pojištění z různých důvodů nevznikla, nevzniká vám ani nárok na nemocenské.

7 věcí, které byste měli vědět
1*o pracovní neschopnosti rozhoduje ošetřující lékař, který vystaví neschopenku
2*lékař může vystavit neschopenku tři dny zpětně
3*prvních čtrnáct dní nemoci platí zaměstnavatel, ale první tři dny marodíte zdarma
4*od 15. dne nemoci proplácí nemocenské stát
5*kontrolovat, že jste během nemoci opravdu doma,  vás může jak zaměstnavatel (prvních 14 dní), tak pracovník okresní správy sociálního zabezpečení
6*když při kontrole nebudete bez závažného důvodu doma, můžete mít nižší nebo žádné nemocenské. Kromě toho hrozí pokuta až 20 000 korun.  
7*výše nemocenské se vypočítává z denního vyměřovacího základu (DVZ). To je vlastně součet hrubých příjmů za posledních 12 kalendářních měsíců vydělený počtem kalendářních dnů.