I přesto ale odborníci tvrdí, že krize povoluje a práce pro absolventy bude víc než v loňském roce.

Firmy se totiž podle průzkumu pracovního portálu jobs.cz konečně rozhoupaly a začínají absolventům nabízet práci i na částečný úvazek nebo nějaký další způsob spolupráce. „Dvě třetiny firem změnily přístup,“ potvrzuje analytik firmy LMC Ondřej Mysliveček. Podle něj nabízí zkrácený úvazek více než polovina zaměstnavatelů. „Ještě před rokem to byla jen necelá třetina podniků,“ říká Mysliveček.

Masivní propouštění končí

Dobrou zprávou je i to, že většina zaměstnavatelů už v příštích měsících nebude snižovat stavy zaměstnanců. Ale nebude je ani zvyšovat. A jen čtyři z deseti odvětví hlásí: Potřebujeme nové lidi!

Vyplývá to z průzkumu Manpower Index trhu práce mezi 750 českými firmami. „Přijímání nových lidí plánuje v příštím čtvrtletí pět procent podniků,“ vysvětluje šéfka Manpower ČR Jaroslava Rezlerová. Nejvíc nových zaměstnanců chtějí nabrat firmy, které se zabývají velkoobchodem a maloobchodem a podniky zpracovatelského průmyslu. „A právě tahle dvě odvětví zaměstnávají nejvíc lidí v celé České republice,“ říká Rezlerová.

Nejopatrnější jsou přitom zaměstnavatelé v Praze, kteří zatím ještě neplánují rozšíření řad zaměstnanců. Naopak přijímat se chystají firmy v Čechách a na Moravě.

Nováčci snížili své nároky

Absolventi ale o kritické situaci na trhu práce vědí a snižují své nároky. Téměř polovina z nich je ochotná se za prací přestěhovat, a to dokonce i do zahraničí. „Svou ochotou stěhovat se za prací vyjadřují absolventi flexibilitu a posilují tím svou pozici v očích personalistů,“ říká analytik Mysliveček.

7 tipů, jak snáze najít zaměstnání

1. Pořádně vylaďte životopis
Zdůrazněte své znalosti a především (pokud ji máte) praxi, kterou už máte za sebou. Životopis je dobré mít nejen v češtině, ale i angličtině, případně v dalším jazyce, který ovládáte.

2. Neváhejte s odpovědí
Hned, jak uvidíte zajímavou nabídku, neváhejte a odpovězte na ni. O totéž místo se zajímají desítky dalších.

3. Snižte nároky
Zjistěte si, kolik se platí ve vašem oboru a uvědomte si, že nástupní platy jsou vždycky ještě nižší.

4. Uberte sebevědomí
I když si myslíte, že vaše přítomnost firmu pozdvihne, nedávejte to najevo. O mistry světa nikde nestojí.

5. Hledejte úplně všude
I když nejpohodlnější je hledání práce na internetu, nezapomeňte na další možnosti. Ptejte se bývalých spolužáků, příbuzných a známých. Vyplatí se hledat i přímo na stránkách firem.

6. Strčte »nohu mezi dveře«
Zkuste se vnutit. Nabídněte, že budete dělat jen na část úvazku, spolupracovat na určitých projektech nebo jako zástup za dovolenou.

7. Berte i nižší pozici
Při hledání práce se nedívejte jen na nabídky pro vysokoškoláky. Možná najdete zajímavou práci, na kterou je potřeba nižší vzdělání. Získáte praxi a za čas se můžete po firemním žebříčku vyšplhat výš.