V Rakousku, Švýcarsku a sousedním Německu se stále ještě musí žádat o pracovní povolení. Blesk speciál přináší přehled Čechy nejvyhledávanějších zemí s podrobnostmi, co si musíte ve které z nich vyřídit.

Jak si najít místo – krok za krokem

* Zamyslete se nad tím, co můžete nabídnout (vzdělání, praxe, jazykové znalosti) a co jste ochotní pro práci podstoupit (vyjet za sezonní prací, přestěhovat se nastálo apod.).

* Začněte hledat práci. Pomůže vám EURES, některá z pracovních agentur nebo si můžete prohlížet nabídky přímo na pracovních portálech jednotlivých zemí.

* Kontaktujte vybraného zaměstnavatele. Vzor životopisů a informace o zvyklostech v jednotlivých zemích EU najdete na www.eures. cz. V levé liště si najedete na Vše o práci v EU/EHP a tam zvolíte Vzory životopisů. Svůj životopis můžete zdarma vložit také do databáze CV online na evropském portálu EURES - www.eures.europa.eu.

* Informujte se na to, jestli budete ve zvolené zemi potřebovat pracovní povolení a povolení k pobytu (to je většinou potřeba, pokud tam budete déle až tři měsíce). Informace najdete na www.eures.cz. V levé liště si najedete na Život a práce v EU/ EHP a pak zvolíte zemi, která vás zajímá. Vše o práci v EU/EHP.

* Zjistěte si informace o platbách zdravotního a sociálního pojištění a daní (opět na portálu EURES, lišta Život a práce v EU/EHP).

* Zajímejte se o to, kde budete bydlet. Někteří zaměstnavatelé nabízejí ubytování, ale podívejte se na internetu, za kolik můžete v dané oblasti ubytování najít.

Co je EURES

Při hledání práce v zahraničí může pomoct EURES. Je to vlastně síť evropských úřadů práce, při kterých funguje poradenská a informační služba.

Hledat práci i informace můžete na http://portal. mpsv.cz/eures a www.eures. europa.eu nebo se můžete obrátit přímo na poradce, kteří fungují při úřadech práce. Jsou schopní poradit a pomoct s případným papírováním.

Přehled Čechy nejvyhledávanějších zemí s podrobnostmi nejdete ZDE!>>

Létala s kuvajtským šejkem

Perfektní angličtina, pěkný vzhled a elán osmnáctiletého děvčete. To všechno využila Michaela Kabelová (33), když se po hlavě vrhla do světa a nikdy nelitovala.

Na začátku byl konkurz kuvajtských aerolinií. Míša uspěla a v osmnácti si balila kufry do arabské země. „První rok jsem létala s komerčními lety. Dalších pět let pak s kuvajtskou královskou letkou,“ vyprávěla Míša. Starala se tak o kuvajtského emíra, jeho královskou rodinu i různé známé osobnosti. „Létala jsem po celém světě, byla to nádherná a skvěle placená práce. Po šesti letech jsem ale chtěla zkusit něco jiného. Odešla jsem a možná toho někdy lituji,“ přiznala.

Míša v současné době pracuje jako realitní makléřka. Za volantem stráví většinu pracovní doby.
Autor: Ondřej Čermák

Další práci si našla na americké Floridě, kde dva roky pracovala jako osobní trenérka fitness. „Práce to byla také skvělá, ale velmi náročná. Obtížné především bylo hledání nových klientů,“ líčila své zkušenosti.

Floridu pak Míša vyměnila za Česko a rodné Ústí nad Labem. „S cestováním ale nekončím. Pravidelně létám do New Yorku, kde sídlí můj současný zaměstnavatel, kterého u nás zastupuji,“ dodala na závěr Míša.

Díky práci poznala velký kus světa

Vítězství v prestižních evropských soutěžích otevřelo dveře do světa designérce Janě Buch (34). Postupně za prací procestovala téměř celou Evropu.

Jana začala již v roce 1996 navrhovat dětskou obuv pro německou firmu Elefanten. Profese ji dále zavedla do Anglie, Dánska, Francie, Itálie, Indie a Nového Zélandu, a tak může srovnávat. Nejhorší zkušenosti má z Německa. „Z lidského hlediska bylo Německo šok. Mnozí kolegové mě ani nezdravili, protože jsem byla Češka. Když jsem jela přezout pneumatiky na felicii, z pěti servisů mě vyhodili s tím, že Čechům to dělat nebudou. Byly to trpké zkušenosti,“ vzpomínala.

Práce v zahraničí vás donutí postavit se na vlastní nohy
Autor: Slávka Červená

„Po profesní stránce jsem se ale naučila moc. Za týden jsem si tam v roce 1997 vydělala 1000 marek. To bylo neuvěřitelné. Strašně jsem šetřila a koupila si starší auto. Na plný úvazek jsem tam dělala od roku 2000,“ řekla.

Naopak úžasní byli podle Jany Dánové. „Vstřícní, milí. Ale je to drahá země. Fajn bylo i v Anglii. Můj roční hrubý plat byl 39 tisíc liber. Zodpovídala jsem za celý chod designérského oddělení,“ přiblížila Jana, která se v zahraničí i vdala.

Nyní se věnuje ve Zlíně rodině, pracuje externě. „Doufám že znovu budeme s manželem a dvěma dětmi žít v zahraničí. Budu se podílet na vývoji zcela nové dětské obuvi na Novém Zélandu,“ dodala.

Celý půlroční výdělek procestovala

Nový Zéland zlákal k práci kadeřnici Kamilu Frantlovou (23) z Karlových Varů. Před rokem se vrátila z půlročního pobytu zpět do Čech.

„Na Novém Zélandu jsem měla kamarádku, která tam studovala se svým přítelem. Pět měsíců jsem s nimi bydlela v pronajatém bytě, pak jsme společně cestovali. Na to padly veškeré vydělané peníze,“ popsala Kamila.

Kadeřnice Kamila (23) se na Novém Zélandu pokoušela vydělat peníze jako barmanka místní pizzerie. Ušetřené peníze pak ale raději procestovala.
Autor: Kateřina Moravcová

Letenka ji stála téměř 36 tisíc korun. „Abych se na Zéland mohla vrátit, musela bych znovu ušetřit více jak 50 tisíc korun. A to hlavně na letenku a peníze na začátek,“ sečetla náklady.

Práci našla téměř hned. „Několik dnů jsem byla v kadeřnictví jako pomocná síla. To se mi ale nelíbilo. Hledala jsem dál a rychle našla novou práci v místní pizzerii jako barmanka. Tam jsem zůstala až do konce,“ dodala Kamila. Za hodinu práce dostala 10 australských dolarů, což je přibližně 165 korun. Hodně peněz ale stály výdaje na bydlení a jídlo. „Nový Zéland nepatří mezi nejlevnější země. Pronajatý byt 2+1 stál v přepočtu 21 tisíc korun. Jídlo také nebylo levné,“ vzpomínala kadeřnice.

Po pěti měsících práce se proto se svými známými rozhodla ušetřené peníze procestovat. „Je tam nádherná příroda a velmi milí lidé. Vrátila bych se tam bez váhání,“ uzavřela.