Za relativně málo peněz tak získali miliardové majetky.

Tvrdý konkurenční boj se v 90. letech neobešel bez konexí u administrativy tehdejšího prezidenta Borise Jelcina, který měl s oligarchy nadstandardní vztahy. Za vládnutí Jelcinova nástupce Vladimira Putina někteří z nich svou moc ztratili.

Většina šéfů a majitelů průmyslových koncernů, označovaných za "nové oligarchy", však s Putinem dokázala najít společnou řeč, což se ale nedá říct například o Michailu Chodorkovském, bývalém šéfovi firmy Jukos, která kdysi byla největším producentem ropy v Rusku. Ten byl odsouzen k osmi letům vězení za daňové úniky a podvod při privatizaci, ale podle obhájců lidských práv si s ním Kreml vyřídil účty za jeho podporu opozice. V pátek soud odmítl jeho žádost o podmínečné propuštění z vězení.

Pět nejbohatších ruských oligarchů (řazeni podle výše majetku; zdroj: Forbes):

1. Oleg DĚRIPASKA (40) - 28 mld.USD - Jeho kariéra začala v roce 1994, kdy nastoupil do čela hliníkárny v Sajanogorsku. Nyní vlastní automobilku GAZ a jeho holding "Bazovyj element" obsahuje banky, pojišťovny, aerolinky nebo stavební firmy. Základem jeho bohatství je kontrolní balík největší světové hliníkárny RUSAL. Mezi světovými boháči je tento oblíbenec ruského premiéra Vladimira Putina na devátém místě. V ČR se sleduje konflikt o ruskou pojišťovnu Ingosstrach mezi strukturami ovládanými Děripaskou a skupinou PPF Investments (PPFI), která spravuje peníze nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

Oleg Děripaska
Autor: ČTK


2. Roman ABRAMOVIČ (41) - 23,5 mld.USD - Začínal jako obchodník s ropou, poté ovládl ropnou společnost Sibněfť, kterou v roce 2005 prodal plynárenskému monopolu Gazprom. Byl také podílníkem v hliníkářském gigantu RUSAL, nyní drží 40 procent akcií největšího ruského výrobce ocele Evraz. V roce 2003 koupil londýnský fotbalový klub Chelsea a byl také gubernátorem Čukotky. Podle Forbesu je 15. nejbohatším člověkem světa.

Roman Abramovič
Autor: ČTK

3. Alexej MORDAŠOV (42) - 21,2 mld.USD - Majitel gigantu Severstal, největší ocelárny a největšího těžaře koksovatelného uhlí v Rusku. V minulosti pracoval jako ekonom, studoval i v Británii. Ve světovém žebříčku boháčů mu patří 18. místo.

Alexej Mordašov
Autor: ČTK


4. Michail FRIDMAN (44) - 20,8 mld.USD -
Spoluzakladatel a hlavní akcionář společnosti Alfa Group, která podniká v široké škále oborů jako je bankovnictví, potravinářství, média, ropa nebo telekomunikace. Fridman se narodil na Ukrajině, podnikat začal v Moskvě jako student. Na světě mu patří 20. místo.

5. Vladimir LISIN (52) - 20,3 mld.USD - Největší akcionář Novolipeckého metalurgického závodu (NLMK). Jako jeden z mála ruských miliardářů podniká v oboru, který vystudoval. Píše také vědecké články. V hutnictví začínal jako slévač. Mezi světovými boháči mu patří 21. místo.

Oligarchové, kteří svou moc ztratili:

Boris BEREZOVSKIJ (62) - Kdysi jeden z nejvlivnějších oligarchů. Ve svých rukou soustředil některá významná média, ale po nástupu Putina k moci se dostával do stále větších problémů. Nakonec se zbavil významné části svého majetku a odešel do londýnského exilu. Nyní je kritikem Putina. V Rusku byl odsouzen k šesti letům vězení za rozkrádání letecké společnosti Aeroflot a byl také obviněn z pokusu o státní převrat. V seznamu nejbohatších lidí světa stále figuruje, s majetkem v hodnotě 1,3 miliardy dolarů je na 897. místě.

Vladimir GUSINSKIJ (55) - Kdysi jeden z nejmocnějších mediálních podnikatelů v Rusku. Roku 2000 byl nucen z Ruska uprchnout do Izraele poté, co byl zatčen a obviněn z finančních podvodů. Stal se tak prvním oligarchou, který doplatil na střet s Putinem. Nyní žije ve Španělsku, má izraelské a španělské občanství. V Izraeli má údajně podíl v listu Maariv.

Michail CHODORKOVSKIJ (45) - Kdysi největší akcionář a šéf bývalé ruské ropné jedničky Jukos. V roce 2005 byl odsouzen za zpronevěru a daňové úniky na osm let. Ještě v roce 2004 byl s majetkem 15 miliard dolarů nejbohatším Rusem, o rok později se s 2,2 miliardy dolarů propadl ve světovém srovnání na 292. místo a od té doby již v žebříčku nefiguruje.

Michail Chodorkovskij
Autor: ČTK