Půjčka je často jedinou možností, jak téměř okamžitě přijít k větším penězům.

Čas od času ji využije skoro každý - ať už potřebuje opravit porouchané auto, koupit modernější televizi nebo mu zkrátka nezbyly peníze na dovolenou. Půjčka ale samozřejmě také něco stojí.

Jak moc se nakonec "prohnete", záleží na tom, od koho si půjčíte. Nedělní Blesk za vás spočítal, která z českých finančních institucí vám půjčí 100 tisíc nejlevněji! A přidali jsme i pár rad, kterými byste se při výběru banky měli řídit.

Nedělní Blesk srovnal podmínky, za nichž vám celkem 15 bank a dalších finančních institucí půjčí 100 tisíc korun. Průměrná doba splácení byla 72 měsíců, ale protože každá banka má dobu splácení odlišnou, jsou u některých společností lhůty kratší, případně delší.

Z našeho testu vyšla jako vítěz UniCredit Bank. Využijete-li u ní Neúčelový osobní úvěr ve výši 100 000 korun, během 48 měsíců splácení zaplatíte 124 282 korun. Pravda, právě u UniCredit Bank je doba splácení kratší, i tak ale patří úvěr k těm nejvýhodnějším.

S porovnáváním bank nám pomohl finanční expert z internetového serveru www.investujeme.cz Petr Zámečník, který přidal i několik rad, jak při hledání nejvýhodnější půjčky postupovat.

<strong>Pozor na slůvko 'od' </strong>
Chystáte-li se požádat o půjčku, měli byste si udělat seznam bank a zjistit jejich RPSN, čili roční procentní sazbu nákladů (vysvětlení v tabulce). Čím nižší má banka RPSN, tím výhodnější půjčka je. I když ale na internetu najdete banku, která se pyšní nejnižším RPSN, neměli byste tam hned běžet. Banky totiž často před tímto důležitým údajem uvádí malými písmeny slůvko 'od'.

"Dá se tedy předpokládat, že ono minimální RPSN, které banka uvádí, já jako klient nedostanu a budu muset platit víc," říká finanční odborník Petr Zámečník. "Nejvýhodnější podmínky totiž získávají klienti, kteří mají s danou bankou už nějaký vztah z dřívějška a splňují spoustu dalších podmínek. Skutečné sazby se většinou od té nejmenší velmi často odchylují."

<strong>Čemu se vyhnout</strong>
Při výběru banky si dejte pozor také na podmínky předčasného splacení půjčky. Zvlášť u větších úvěrů. Banky totiž většinou umožňují předčasné splacení jen za velmi nevýhodných podmínek. Některé instituce ho pak neumožňují vůbec.

Při výběru půjčky se rovněž vyplatí důkladně prozkoumat nabídky typu: Půjčíme vám padesát tisíc a vy budete splácet jen 999 korun měsíčně. Taková nabídka totiž může být velmi nevýhodná, což se člověk z reklamy nedozví. "Zákon dovoluje, že v takové nabídce nemusí být uvedeno RPSN a klient se ho dozví jen ze smlouvy, nebo pokud se na něj zeptá," upozorňuje Zámečník.

<strong>Jak získat výhody</strong>
Lepší podmínky půjčky získá člověk většinou už jen tím, že je klientem dotyčné banky. Například v ní má běžný účet. Banky také nabízí výhody lidem, kteří u nich v minulosti provedli nějaký obchod. Výhodnější úvěr můžete získat i tehdy, když se nějakým způsobem zaručíte, například nemovitostí.

"To se ale vyplatí jen u vyšších půjček, protože u nich jsou i další náklady, třeba vyhotovení znaleckého posudku. Při milionových půjčkách je dobré se koukat hlavně po takzvaných amerických hypotékách, které jsou nejvýhodnější," radí Zámečník.

<strong>Kam zajít pro půjčku</strong>
Obecně lze říci, že levnější půjčky nabízí banky. O něco dražší jsou pak úvěry u společností zaměřených na splátkový prodej. Ovšem má-li taková firma speciální akci, může být půjčka od ní výhodnější než v bance. Na trhu dominují tři společnosti splátkového prodeje: Home Credit, Cetelem a GE Money Multiservis.

"Existuje ale celá řada menších firem, které tolik nedbají na důvěryhodnost klientů a je jednodušší u nich získat úvěr. Na druhou stranu v nich ale bývají méně výhodné podmínky," říká Zámečník. "Pak jsou tu společnosti typu Provident Financial a Essox, ale ty nabízejí RPSN v řádu stovek procent. Poslední na řadě jsou pak různé zastavárny a další pochybné společnosti, kterým bych se raději vyhnul," dodává finanční expert.

<hr/>
<strong>RPSN</strong>
Roční procentní sazba nákladů je částka, kterou musí na konci každého roku zákazník za svou půjčku uhradit bance. Pokud si půjčí 100 tisíc korun, po prvním roce zaplatí při 13procentním RPSN částku 13 tisíc korun. Další roky platí 13 procent z částky, kterou ještě stále dluží. Čím nižší je tedy RPSN, tím levnější je půjčka. Je to vlastně úroková sazba, ve které jsou zahrnuty všechny další náklady spojené s půjčkou.