To je novinka! Jízdenka do metra, tramvaje nebo busu MHD v mobilu. Převratnou službu zprovoznil včera Dopravní podnik. Cena SMS je stejná jako papírové jízdenky. Za samotnou zprávu nic navíc neplatíte. Systém je prý úplně bezpečný a nejde ošálit. Stačí poslat SMS ve tvaru 'DPT'. Cestující může kdykoliv a odkudkoliv poslat text DPT na číslo 902 06 20 a získá tak přestupní devadesátiminutovou jízdenku v ceně 20 korun. Zatím! Od Nového roku totiž bude za 26 korun. Jízdenka v mžiku! Jízdenka přes SMS začíná platit prakticky ihned po odeslání zprávy. "Cestující by ale měl počkat, až se mu do dvou minut v mobilu objeví kontrolní SMS s kódem platnosti jízdenky," upozorňuje ředitel marketingu DP Jan Svoboda. Podnik tak brání zneužití SMS jízdenek černými pasažéry. Redaktorům Blesku přišla včera kontrolní SMS do 40 sekund po odeslání zprávy. Zaplatí operátoři DP do systému vytvořeného speciálně pro Prahu neinvestoval ani korunu, náklady nesou mobilní operátoři a poskytovatelé služby. Novinářům nesdělil ani částku, kterou z každé odeslané SMS získá mobilní operátor. Podnik prý naopak ušetří na instalaci automatů na prodej jízdenek. Systém nebude poskytovat levnější nepřestupní jízdenky. Od příštího roku se sortiment však rozšíří i na jedno- a vícedenní. Od ledna by měla služba fungovat i v okolí Prahy, podnik jedná s Českými drahami a regionálním dopravcem Ropid.


Užitečné rady cestujícím * Pokud si cestující SMS omylem vymaže, může požádat o zaslání kontrolní SMS na číslo 900 06 06. Od původní doručené SMS se bude lišit pouze slovem duplikát. Tato služba ho bude stát šest korun. * Když se vám vybije mobil, tak stačí říct revizorovi číslo svého mobilu a on je schopen zjistit, zda jste si před tím stihli jízdné koupit. * Po zdražení jízdného, od 1. ledna, si budou lidé nakupovat jízdenky za 26 korun na čísle 902 06 26. * Revizoři jsou vybaveni novými přístroji, které dokážou podle čísla, ze kterého byla jízdenka koupena, nákup také dohledat. Jízdenku dokážou zkontrolovat dokonce v tunelu metra. * V budoucnu by měli být revizoři schopni cestujícím také vyhledat spojení nebo zkontrolovat zcizený občanský průkaz.
Mistři SMS boří rekordy! Padl světový rekord v psaní krátkých textových zpráv! Teprve sedmnáctiletý Elliot Nicholls z Nového Zélandu dokázal bezchybně napsat zprávu o 160 znacích za neuvěřitelných 45 sekund. Před soutěží se intenzivně připravoval. Denně napsal svým přátelům a rodině zhruba padesát textových zpráv. Zato český držitel tohoto rekordu by se od něho mohl učit. Jakub Dvořák z Havířova totiž 160 znaků "zmákne" jen za 63,44 vteřiny. Rekord zlomil před dvěma roky.