Nejdřív rakovina, teď šetření na jídle

„Po rakovině mám nemoc nervů, která mi znecitlivuje nohy. Nutně potřebuji vitaminy, které pojišťovna nehradí. Platím 500 Kč měsíčně. Musím hodně šetřit na jídle i na oblečení,“potvrdila Ludmila Tylečková.

Pojišťovny loni vrátily zejména seniorům na doplatcích za léky na recept šestkrát víc peněz než v roce 2017. Podle průzkumu, který inicioval senátor Jaroslav Malý (za ČSSD), vyplatily přes 560 milionů korun. Je to tím, že ochranný limit, který je pro dospělé 5000 korun, se od loňska snížil pro lidi mezi 65 a 70 lety na 1000 korun měsíčně, a pro ty starší dokonce na 500 korun.

Napřed dávej!

Pojišťovny přeplatek vrací buď složenkou, nebo bankovním převodem jednou za čtvrt roku. A v tom je právě potíž. Často vysoké částky musí nejprve vytáhnout ze svých nepříliš naditých peněženek senioři.

To je i případ Zuzany Packové (63) z Prahy: „Je to hodně nepříjemné. Beru léky na Parkinsonovu nemoc, které jsou silné a drahé. Musím se omezit, a někdy dokonce musím počkat na peníze, abych si mohla další balení koupit.“

Seniorčina slova potvrzuje i prezident lékárnické komory Lubomír Chudoba: „Opravdu se v lékárnách setkáváme se situacemi, že třeba důchodci přijdou a řeknou – já si ten lék teď vyzvednout nemůžu, já musím počkat, až mi přijde důchod,“ řekl Českému rozhlasu Chudoba a také informoval o návrhu, jak to změnit.

Peníze lékárnám

Komora by chtěla, aby pacienti, kteří dosáhli ochranného limitu, už v lékárnách nemuseli doplácet nic. Pojišťovny by pak nevracely přeplatek lidem, ale tyto peníze posílaly přímo lékárnám. Zatímco ministerstvo zdravotnictví to považuje za dobrý nápad, samotné lékárny nadšeny nejsou. Musely by prý řešit víc administrativy, aby částky doplatku vyúčtovaly. A bojí se i toho, že pojišťovny nesplácejí své závazky zrovna vzorně.

Podle ministerstva by pro zavedení této novinky bylo nutné propojit informační systémy zdravotních pojišťoven s centrálním úložištěm elektronických receptů. Aby lékárna aktuálně věděla, že pacient limit už překročil. Tento model by pak mohl fungovat do čtyř let.

Lékárníci: Započítejte všechno

● Lékárníci navíc žádají další změnu. A to, aby se započítávaly kompletně všechny doplatky na léky, a systém se tak stal srozumitelnější. Dnes tomu totiž tak není.

● Do ochranného limitu se dnes zahrnují jen léky s nejlevnějším doplatkem. Zjednodušeně: lékař vám předepíše lék A, za nějž doplatíte 200 korun, ale do limitu pro pojišťovnu se vám započte méně, nebo třeba vůbec nic. Bere se totiž v úvahu nejlevnější lék B se stejnou účinnou látkou jako váš lék A. Lacinější ale může hůř reagovat s dalšími medikamenty, které berete.

● Novější a dražší léky se ale bohužel nezapočítávají.

● Jen v některých medicínsky zdůvodněných případech může předepisující lékař na receptu vyznačit, že určitý léčivý přípravek nelze nahradit – pak se do limitu pacientovi započítává doplatek v plné výši.

VIDEO: Senioři v Hodoníně využívají seniortaxi, jedna jízda je stojí jen 20 korun.