1. Kdy musím platit daň?

V případě, že jste k 1. 1. 2019 vlastnili nějakou nemovitost, konkrétně pozemek, stavbu nebo jednotku.

2. Jak se dozvím výši?

Jak se dozvím výši částky, kterou mám platit? Ze složenky nebo e-mailu (pokud jste zvolili tuto možnost), kde je uvedená částka, kterou máte zaplatit. Finanční úřady složenky posílaly postupně, nejpozději jste je ale měli dostat 22. května.

3. Dokdy je nutné daň zaplatit?

Vyměřenou částku je nutné zaplatit nejpozději do pátku 31. května na účet uvedený na složence.

4. Co dělat, když složenka nepřijde?

Termín zaplacení daně si musíte hlídat sami. „Pokud složenku s předpisem neobdržíte, pátrejte a zaplaťte sami. Běžně se stává, že ji úřad odešle na poslední známou adresu a ta se nemusí shodovat s tou aktuální. Složenka navíc nechodí doporučeně, takže o tuto důležitou poštu můžete lehce přijít,“ říká Daniel Horňák z ChytryHonza.cz.

5. Jak se daň z nemovitosti vypočítává?

Částka, kterou platíte, se vypočítává z výměry nemovitosti a koeficientu lokality, ve které je umístěna.

6. Jak se daň platí při více nemovitostech?

Záleží na tom, jestli jsou nemovitosti v jednom kraji nebo ve více krajích. „Pokud v kraji vlastníte více nemovitostí, za všechny platíte společně. V případě, že máte nemovitosti ve více krajích, platíte za každou nemovitost v daném kraji zvlášť,“ vysvětluje Ondřej Mašín z realitní kanceláře Bidli.

7. Zapomněl jsem daň zaplatit. Dostanu pokutu?

Za malé zpoždění pokuta nehrozí. Jestliže úřad obdrží daň do pěti dnů po skončení lhůty, neděje se nic. Za každý další den už ale naskakuje penále ve výši 0,05 % z daně. Zároveň ale sankce nemůže být vyšší než 5 % a 300 000 korun.

8. Je možné daň platit ve splátkách?

Možnost splátek se odvíjí od výše daně. Pokud daň nepřesáhne pět tisíc korun, je do posledního května splatná celá. Vyšší daň je možné si rozložit do dvou splátek: první půlka musí být uhrazená do 31. května, druhá do 30. listopadu.

9. Jakým způsobem můžu zaplatit?

Platit můžete v hotovosti na pokladně finančního úřadu, bezhotovostně převodem na účet nebo můžete využít rozesílanou daňovou poštovní poukázku. Při platbě daně z nemovitosti můžete využít i SIPO.

10. Nemovitost jsem loni prodal. Musím za ni platit daň?

Pokud jste v roce 2018 nemovitost prodali (a byla to vaše jediná), nemusíte daň platit. Musíte to ale písemně oznámit finančnímu úřadu. „V případě, že byste prodej nenahlásili, může se stát, že vám úřad vyměří daň z nemovitosti, která už patří někomu jinému. K tomu však slouží přiznání k dani z příjmu, kde dle paragrafu 10 přiznáváte jednorázové příjmy, což jsou právě případné prodeje nemovitosti. Finanční úřad tak včas pozná, že nemovitost již nevlastníte,“ říká Horňák.

VIDEO: Češi častěji odmítají dědictví. Notář varuje: „Pozor na skryté dluhy!“

O dani z nabytí nemovitosti čtěte ZDE

Jak na daň z nemovitosti v roce 2020 čtěte ZDE