Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bral slepice i trampolíny: Škody po orkánu Eberhard jdou do milionů, co vše ničil?

  • Autor: ja,ula - 
    12. 3. 2019
    15:35

    Vichřice Eberhard, která na horách měla sílu orkánu, a výpadky elektřiny za sebou zanechaly pěknou spoušť. Pojišťovny už sčítají škody, částky šplhají do milionů. Vítr poškodil auta, střechy a kvůli teplému počasí z minulého týdne i zahradní nábytek. Vzduchem ale létaly i trampolíny a slepice. Navíc podle předpovědi se silný vítr ještě vrátí. Podívejte se, co musíte udělat, abyste se dočkali odškodného, pokud vám vítr poškodí majetek.

  • 1.Odletěl kurník i s exotickými slepicemi

    „S nedělním orkánem nás kontaktovalo 700 klientů se škodami v celkové hodnotě 21 milionů korun. Nejčastěji jde o zničené střechy domů, popadané ploty, ale také rozbitá auta,“ uvedl mluvčí pojišťovny Alianz Václav Bálek.

    Vítr poškodil vozidla, na která spadly v lepším případě jenom větve, v horším celé stromy. Nejčastěji pojišťovny řeší zdevastované střešní krytiny, spadlé stromy na domech, autech a kůlnách, popadané ploty a rozbité skleníky. Výjimkou není ani poškozené lešení nebo spadlá omítka. A protože minulý týden již bylo pěkné počasí, nechybí ve výčtu ani zahradní nábytek, včetně trampolín.

    Největší škodu napáchal vítr u Ústí nad Orlicí, kde majiteli odletěla střecha v hodnotě dvou milionů korun. Netradiční pojistnou událost nahlásil pojišťovně Allianz klient, kterému orkán sebral ze zahrady kurník s exotickými slepicemi.

    Během orkánu v Česku létaly vzduchem slepice i trampolíny Během orkánu v Česku létaly vzduchem slepice i trampolíny | Profimedia

  • 2.Střechu opravujte hned

    I když škody neprodleně nahlásíte a zdokumentujete, neobejdou se často podobné situace bez přítomnosti technika pojišťovny. Do domu vám kvůli tomu ale pršet nemusí. „Předpokládá se, že už předtím musí poškození začít s odklízením škod, protože technici mohou mít při rozsáhlejších živelních událostech mnoho práce a nemusí na místo dojet okamžitě. Takže po pečlivém zdokumentování škody je možné začít s uklízením,“ říká Veronika Exnerová z České asociace pojišťoven.

    Některé pojišťovny přitom proplácejí i náklady na provizorní opravy. „Pokud klientům vítr poškodil nebo úplně odnesl střechu, je třeba ji nafotit a hned poté alespoň provizorně přikrýt, aby jim mezitím do domu například nenapršelo. Allianz jim v takovém případě zaplatí i tzv. zachraňovací náklady. V každých pojistných podmínkách je totiž věta o tom, že klient musí zabránit následným škodám,“ doplňuje Václav Bálek z Allianz pojišťovny.

  • 3.Peníze už za týden

    Přestože je zákonem daná lhůta na vyřešení pojistné události až tři měsíce, peníze na účtu můžete mít i dřív. „Pojišťovna standardně vyplatí pojistné plnění při kompletním dodání veškeré dokumentace do jednoho pracovního týdne,“ dodává Exnerová. Výrazně při tom pomáhá hlášení přes internet, které u jednodušších škod postačí. To se týká především škod na vozidlech z havarijního pojištění či připojištění k povinnému ručení, které pojišťovny mohou při dodání fotek a dokladů přes mobilní aplikaci zlikvidovat i během 24 hodin.

    V pondělí kolem poledne zasahovali hasiči v Ostravě - Mariánských Horách v Kubelíkově ulici u vyvráceného smrku, asi 10 metrů vysokého. Zůstal opřený o menší zděný domek. V pondělí kolem poledne zasahovali hasiči v Ostravě - Mariánských Horách v Kubelíkově ulici u vyvráceného smrku, asi 10 metrů vysokého. Zůstal opřený o menší zděný domek. | HZS Moravskoslezského kraje

  • 4.Vítr ano, elektřina možná

    Škody, které způsobil vítr, jsou hrazeny z pojištění majetku, nemovitosti nebo havarijního pojištění automobilů. A tam je často řádění živlů hned v základu, bez nutnosti připojištění. Kupříkladu škody způsobené na podlaze nebo potravinách dlouhodobým výpadkem proudu a vyteklou mrazničkou už ale v základním pojištění domácnosti být nemusí a vyžadují doplňkové připojištění. U některých pojišťoven máte ale i tyto škody v základu.

    V pondělí kolem poledne zasahovali hasiči v Ostravě - Mariánských Horách v Kubelíkově ulici u vyvráceného smrku, asi 10 metrů vysokého. Zůstal opřený o menší zděný domek. V pondělí kolem poledne zasahovali hasiči v Ostravě - Mariánských Horách v Kubelíkově ulici u vyvráceného smrku, asi 10 metrů vysokého. Zůstal opřený o menší zděný domek. | HZS Moravskoslezského kraje

  • 5.Takto postupujte

    • Zdokumentujte vzniklou škodu. Pořiďte fotografie všech poškozených věcí (včetně celkového pohledu na poškozenou věc). Čím detailnější fotodokumentace, tím lépe. Sežeňte si i případné svědecké výpovědi a faktury od vybavení.
    • Ihned po nafocení zabezpečte místo škody, aby se škoda nezvětšovala (např. provizorní oprava střešní krytiny atd.).
    • Oznamte pojišťovně, že nastala škodní událost, a postupujte dle rad operátora. Škodu lze nahlásit nejen telefonicky, ale i on-line prostřednictvím formuláře na webových stránkách, kam můžete nahrát i veškeré fotografie a dokumenty v elektronické podobě.

    Vichřice Eberhard se prohnala Českem. Situace ve Středočeském kraji (11. 3. 2019) Vichřice Eberhard se prohnala Českem. Situace ve Středočeském kraji (11. 3. 2019) | reprofoto Facebook

PPP150W ( 13. března 2019 00:07 )

Divím se, že je povolena diskuse. Podle nadpisu článku to vypadá, že Eberhard je romského původu.

bre-burda ( 12. března 2019 16:20 )

Hlavně, že jsou všichni ti troubové ze všech stran varováni, aby nic nenechávali volně stát, buďto to uklidili nebo ukotvili. Prostě s blbostí marný boj!

Zobrazit celou diskusi