V následujících řádcích vám zkusíme dát celkem 4 tipy, díky nimž budete mít nebankovním sektoru mnohem lepší přehled. Nakonec se vám třeba podaří najít úvěr, který vám bude šitý přímo na míru, a zároveň u něj nepřeplatíte nijak vysokou částku. 

Zjistěte si, zdali vám opravdu půjčí

Hned v první řadě je vhodné zjistit, jestli vám konkrétní finanční instituce skutečně poskytne úvěr. Zdaleka ne všechny jsou schopné své služby nabídnout úplně každému. Prověřují si totiž bonitu svých potenciálních klientů. Chtějí po nich samozřejmě záruku toho, že budou schopni splácet dle splátkového kalendáře po stanovených částkách. Nejčastěji slouží jako záruka potvrzení o výši příjmu dané osoby. U svého zaměstnavatele si musí nechat potvrdit, kolik peněz mu chodí pravidelně na jeho účet.

Mnohé nebankovní společnosti tento způsob potvrzení nevyžadují a spíše se soustředí na přítomnost třetí osoby, tedy ručitele. Ten se stane zárukou, že daný dlužník bude schopen své závazky včas splácet. U půjček pro žadatele nemající pravidelný příjem ani žádného ručitele dochází k zástavě movitého či nemovitého majetku. Takovéto půjčky už ovšem nebývají pro dlužníka příliš výhodné. Vyznačují se totiž vyšším úročením, případně nadsazenými poplatky za zprostředkování. Platit zbytečně moc peněz navíc přece rozhodně není vaším cílem.     

Výše úvěru je individuální

Jestliže byste chtěli znát konkrétní unifikovanou výši nebankovní půjčky online, pak fakticky neexistuje. Půjčit si totiž můžete individuální sumy podle toho, kolik konkrétní poskytovatel dokáže nabídnout. Tradičně se jedná o sumy pohybující se v řádu několika tisíc korun. Některé nebankovní půjčky mohou být i vyšší, zpravidla se u nich ale také zvedají úroky. Obecně lze říct, že poskytovatelé nabízejí jako první půjčku většinou do 10 000 korun a až následně po ověření bonity daného klienta je schopen poskytnout vyšší částky. Je si totiž jistý, že se mu peníze vrátí zpět.

Spočítejte si přeplatek!

Nic extra složitého. Orientovat byste se měli podle dvou základních veličin. Tou první jsou klasické úroky a druhou RPSN. Rozdíl mezi nimi je především v tom, že RPSN pojímá kompletně veškeré náklady spojené s realizací půjčky. Ostatně jedná se o roční procentuální sazbu nákladů. Pokud si ani s ní nevíte příliš rady, velmi jednoduše si spočítejte celkový přeplatek prostřednictvím online kalkulačky, kterou už má dnes každý lepší poskytovatel přímo na svých internetových stránkách. Prostřednictvím jednoduše řešeného posuvníku budete jednoduše zadávat celkovou výši úvěru, délku splatnosti a celkovou sumu, již si budete chtít půjčit. Postupně se vám celá situace vymodeluje. Měnit se bude především v závislosti na délce splácení a celkové cílové částce.     

Porovnání online je nepsanou povinností

Půjčit si je vcelku věda. Rozhodně se vyplatí si všechno předem velmi dobře rozmyslet a hlavně porovnat různé půjčky u mnoha poskytovatelů. Jednoduše tak lze učinit online. Třeba na Hyperfinance.cz je porovnání velmi jednoduché. Prakticky všechno za vás vykonají specialisté. Srovnávač na tomto portálu je ryze intuitivní a i lidé nemající s podobnou tematikou nijak velké zkušenosti to zvládnou za několik málo vteřin.