Například společnost ČEZ oznámila, že od 1. června 2018 stoupne účet jejím zákazníkům, kteří nemají ceny zafixovány, a to v průměru o čtyři procenta. K tomu firma dodala, že pro většinu zákazníků bude mít tento krok jen velmi malý dopad, půjde o méně než 20 korun měsíčně. „V tomto případě je třeba být obezřetný, protože regulovaná část ceny zůstává zachována, tudíž oznamované zvýšení ceny ze strany dodavatele by se mělo týkat pouze silové elektřiny,“ uvádí Libor Holub, obchodní ředitel Bohemia Energy.

Důvěřuj, ale prověřuj

Je tedy tomu opravdu tak? „Při porovnání cen jednotlivých produktů ČEZ před a po oznámeném zdražení zjistíme, že zvýšení samotné silové elektřiny, tedy té části, kterou může dodavatel ovlivnit, je ve skutečnosti procentuálně vyšší,“ vysvětluje dále Libor Holub z Bohemia Energy.

U produktů na dobu neurčitou se jedná o navýšení v průměru zhruba o 8 procent, u nově uzavíraných smluv na dobu určitou u produktů s fixací na 1 rok pak zvýšení v průměru o 10 procent, u produktů s fixací na 2 roky v průměru o 17 procent a u produktů s fixací na 3 roky v průměru o 16 procent. Byť z pohledu celkové ceny dochází ke zvýšení v průměru o deklarovaná čtyři procenta, je skutečností, že dodavatel zdražil neregulovanou část u stálého platu o 15 procent a cenu komodity v průměru o více než 6 procent.

Autor: BOHEMIA ENERGY


Když se zvyšuje cena regulovaná

Změny regulované ceny elektřiny na další rok oznamuje Energetický regulační úřad vždy na konci roku. Na to navazují s oznámením o případné úpravě ceny neregulované části, především silové elektřiny, jednotliví dodavatelé. Protože se mění jak regulované, tak neregulované ceny, komunikuje se v těchto případech zejména celkový dopad.

Autor: BOHEMIA ENERGY


Příležitost ke změně

Zároveň je dobré mít na paměti, že při zvýšení ceny anebo změně obchodních podmínek ze strany dodavatele energií mohou zákazníci přejít k novému dříve, aniž by museli čekat, než jim stávající smlouva vyprší. Za výhodnějšími cenami tak lze odejít dříve a bez sankcí.