Pomyslné nůžky mezi bohatými a chudými se rozevírají více a více, přesto dobrou zprávou je, že došlo k meziročnímu snížení populace v Česku, kterou ohrožuje příjmová chudoba. Zatímco v roce 2017 bylo ohroženo chudobou 9,1 % českých domácností, v předešlých třech letech to bylo o 0,5 procentního bodu více.

Česká republika patří ke státům, kde žije nejméně lidí ohrožených chudobou nebo sociálním vyloučením. Nejvíce nízké příjmy u nás ohrožují samoživitele a seniory.

Týdenní dovolená už není luxus jen pro pár vyvolených

Z dat Českého statistického úřadu vyplývá, že 75 % českých domácností si může dovolit týdenní dovolenou, přitom před šesti lety týdenní dovolená byla doménou sotva 60 % české populace.

Více jak 70 % domácností pak nemá problém se zaplacením nenadálých výdajů ve výši 10 200 Kč. Vytváření finanční rezervy se stalo pro mnohé už samozřejmostí. Ti, kteří nemají na nečekané výdaje dostatek peněz, pak většinou volí úvěr. Velmi častou volbou je půjčka online, díky které ušetří čas a vše vyřídí z pohodlí domova.

Automobil, ať už za hotové nebo na úvěr, si nemůže dovolit zhruba 7 % domácností, stejně tak i jíst obden maso. Více než 3 % domácnostem dělá problém hradit včas účty, pravidelné platby a splátky a dostatečně si vytopit bydlení.

Z průzkumu Českého statistického úřadu je také patrné, že rozbitá pračka, televize nebo telefon více jak 99 % domácnostem neudělá čáru přes rozpočet.

Chybějící finanční rezervu nahradí spotřebitelský úvěr

Češi bohatnou, a tak pozvolna ustupují i od nepřiměřeného zadlužování. Úvěry mnozí volí jen v případě nouze. Komu chybí finanční rezerva, snadno ji nahradí spotřebitelskou půjčkou, a to ať už nebankovní či bankovní.

Díky novému zákonu o spotřebitelském úvěru bude už od května 2018 snazší rozpoznat poctivé úvěrové společnosti od těch nepoctivých. Bez licence nebude možné půjčky poskytovat. Rozdíl mezi nebankovními společnostmi a bankovními domy se tak pozvolna začíná stírat. Přesto nižší úroky prozatím stále nabízí banky, jako jsou například Air Bank, Česká spořitelna a Equa Bank, než společnosti jako jsou Home Credit, Tommy Stachi a Provident.

Ten, kdo se nepřikloní na stranu ani jedné z institucí, může volit i čím dál oblíbenější peer-to-peer půjčky od Zonky, které lákají na online sjednání, minimum papírování a výhodné podmínky pro splácení.