1. Jaký je rozdíl mezi bankovní a nebankovní půjčkou?

Bankovní půjčky jsou poskytovány výlučně bankovními domy, ty nebankovní mají „na svědomí“ nebankovní společnosti. V bance čekejte náročný a zdlouhavý schvalovací proces. Bankovního úředníka totiž budou zajímat vaše příjmy a výdaje, bonita, ale třeba i závazky z minula. Pokud uzná, že jste příliš rizikovým klientem, půjčku vám neschválí. Jestliže vás ale zamítnou v bance, nezoufejte! Některé nebankovní domy dokážou půjčit i problémovým klientům, kteří nemohou doložit příjem od zaměstnavatele anebo mají záznam v registrech dlužníků.

2. U půjček bez doložení příjmu není příjem potřeba?

Možná jste už někdy narazili na nebankovní půjčky bez doložení příjmů a blesklo vám hlavou, že pro tento typ úvěru vlastně ani příjem nepotřebujete. Chyba lávky! Pravidelný a dostatečný příjem je nutný jak u bankovních, tak u nebankovních půjček. Ostatně to také ukládá zákon. Některé společnosti ale nevyžadují potvrzení od zaměstnavatele a mají vlastní mechanismy, jak příjem žadatele ověřit.

3. Půjčí mi i se záznamem v registru?

V bance s velkou pravděpodobní ne, pokud ale zamíříte do nebankovní společnosti, která se specializuje na půjčky pro rizikové klienty, je vaše naděje na schválení půjčky vysoká. Počítejte ovšem s tím, že riziko, které tímto úvěrováním společnost podstupuje, se musí někde projevit, přičemž nejčastěji jde o výši úroků.

4. Jsou nebankovní půjčky opravdu bezpečné?

Díky novele zákona z trhu prakticky vymizeli nepoctiví poskytovatelé půjček a úvěry aktuálně poskytují pouze společnosti, které obdržely licenci ČNB. Na druhou stranu i taková malá půjčka může představovat velké riziko, proto je potřeba vybírat pouze známé a ověřené firmy a jednotlivé produkty mezi sebou porovnávat.

5. Za jak dlouho peníze obdržím?

To záleží na tom, zda žádost o půjčku schvaluje pracovník anebo automat, zda je požadováno potvrzení od zaměstnavatele anebo uhrazení ověřovacího poplatku. V neposlední řadě záleží také na tom, u jaké banky máte svůj účet. Pokud se shoduje s účtem poskytovatele, peníze obdržíte během několika minut po odeslání. V opačném případě si na jejich připsání počkáte zhruba dva pracovní dny.

6. Co to vlastně je ten ověřovací poplatek?

Ověřovací poplatek má za cíl ověřit bankovní účet žadatele. Nelekejte se proto, pokud ho po vás bude věřitel požadovat. Tento poplatek (nejčastěji ve výši jedné koruny) odesíláte na bankovní účet věřitele a ihned po jeho připsání vám věřitel zasílá na účet přislíbenou částku.

7. Jaké jsou základní podmínky pro poskytnutí půjčky?

Každá společnost poskytující půjčky ihned na účet, mikropůjčky anebo větší úvěry si samozřejmě sama nastavuje vlastní podmínky pro schválení žádostí. Mezi obecné podmínky ovšem patří plnoletost, bydliště či trvalý pobyt na území České republiky, vlastní e-mail, telefon a bankovní účet.

8. Jak fungují tzv. mikropůjčky?

Mikropůjčky – jak již jejich název napovídá, jsou speciální produkty, které spotřebitelům pomohou překlenout nepříznivé období, během kterého jim chybí finance. Taková menší půjčka do výplaty je nejčastěji poskytována do 5 000 Kč se splatností několika mála dnů.

9. Proč mám půjčky porovnávat?

Protože je na našem trhu nepřeberné množství společností a půjčkových produktů, je občas velmi složité se v nich bezpečně zorientovat. Abyste si vybrali produkt, který vám nastavenými parametry nejvíce vyhovuje, bude potřeba mezi sebou jednotlivé půjčky porovnat. Poslouží vám k tomu jednoduché online srovnávače.

10. Jak vybrat půjčku bez rizika?

Během srovnání půjček se zaměřte nejen na výši úroků, ale také na hodnotu RPSN. Zajímejte se také o termíny splatnosti, sankce za případné porušení smlouvy a obchodní podmínky. Pozornost věnujte i smlouvě o úvěru a nikdy nepodepisujte něco pod tlakem anebo v časovém presu.

Tento článek vznikl za spolupráce největších srovnávačů finančních produktů půjčky.cz, úspory.cz, coolpůjčky.cz a PůjčkyHned.cz.