1. mýtus: Bez svatby to nejde

Při stanovení výživného vůbec není důležité, jestli je dítě manželské, nebo nemanželské. „Stačí, když má dítě rodiče zapsaného ve svém rodném listu,“ říká Petr Sýkora, předseda Asociace neúplných rodin.

2. mýtus: Alimenty jsou v řádu stovek

Vyhrožuje vám neplatící rodič, že až soudu vysvětlí svou finanční situaci, uvidíte jen pár stovek? Nevěřte mu. Při stanovení výše výživného jde především o to, aby dítě bylo vychováváno ve stejných podmínkách, jaké mají k životu rodiče. Přihlíží se tedy nejen k příjmům, ale také k majetku, který rodiče vlastní, a jejich životnímu stylu.

Potřebujete radu s penzijním nebo stavebním spořením, s náhradou škody nebo pomoc notáře? Odborníci v redakci Blesku vám rádi poradí. Experta na míru najdete ZDE>>

3. mýtus: Nezaměstnaní nemají příjem, a tak alimenty platit nemusí

Vymáhat výživné má smysl i v případě, kdy dlužník na první pohled nemá finanční prostředky. Exekutor totiž může nařídit srážky ze sociálních dávek, obstavit účet či zpeněžit movitý i nemovitý majetek. „Účinnou metodou je také zabavení řidičského průkazu, které často donutí zaplatit i notorické neplatiče,“ dodává Sýkora.

4. mýtus: Výživné se nedá zvýšit

Chyba! Zažádat o zvýšení výživného je možné vždy, když se výrazným způsobem změní aktuální podmínky a potřeby dítěte. Například když začne chodit do školy, začne sportovat, chodit do kroužků, vážně onemocní, jde na vysokou školu apod.

5. mýtus: Plnoletostí dítěte výživné končí

Povinnost platit výživné rozhodně nekončí osmnáctými narozeninami dítěte. Pokud plnoleté dítě ještě samo nepracuje, ale studuje, vyživovací povinnost trvá. A není neobvyklé, že v takovém případě soud výživné naopak zvýší. Pravdou není ani další věkový mýtus o maximální horní hranici 26 let. Ani tento věk placení alimentů nemusí »zamáznout «. Záleží na soudu, který tyto věci posuzuje vždy individuálně.

6. mýtus: Dlužné výživné je možné vymáhat až po určité době

Ne. Výživné je možné vymáhat okamžitě po jeho splatnosti. Není jediný důvod na cokoliv čekat. A pozor! Alimenty mají při více exekucích vždy přednost.

7. mýtus: Útěk do ciziny dlužníka od placení »osvobodí«

Bojovat o výživné má smysl, i pokud neplatící partner zmizel za hranice. Stačí rozsudek na výživné vydaný českým soudem a vymáhání může započít. Exekutor totiž nepostihuje dlužníka, nýbrž jeho majetek. Důležité tak není, kde je dlužník, ale kde je jeho majetek. „Často se stává, že matky či otcové nemají o majetku svého bývalého partnera žádné ponětí, tudíž rozhodně stojí za to to alespoň zkusit,“ radí Sýkora.

POTŘEBUJETE PORADIT? Volejte 7. listopadu od 10 do 12 hod. odbornici Bc. Olivii Grynyukovou Tel.: 225 977 100

Video
Video se připravuje ...

Jak se domoci dlužného výživného? Andrea Ulagová, Lukáš Červený