Mezi nejproblematičtější patří podle odborníků půjčky v rámci rodiny. „Paradoxně je u půjček v rodině největším rizikem důvěra,“ říká JUDr. Barbora Pospíšilová z pojišťovny právní ochrany D.A.S.

„Tím, že k sobě máme blízko, máme pocit, že se velmi dobře známe, a že nás tedy u toho druhého člověka nemůže nic překvapit, a co víc, že by nás přece nikdy tento člověk nepodvedl, protože jsme přece rodina,“ popisuje Pospíšilová.

Jenže právě s důvěřivostí a snahou nenabourat rodinné vztahy často kalkulují ti, kteří si peníze od blízkých půjčují. Často už předem vědí, že peníze nevrátí. Počítají s tím, že rodinnému příslušníku bude velmi nepříjemné požadovat peníze zpět soudní cestou, zvlášť pokud se jedná o půjčku mezi rodičem a dospělým dítětem.

Jak se vyhnout komplikacím

Bojíte se, že vás půjčka příbuznému připraví o vaše úspory? Fígl je v tom, přistupovat k téhle půjčce, jako by se jednalo o cizího člověka.

● Proklepněte finance

Nejprve si zjistěte, jaká je ekonomická situace budoucího dlužníka. „Pokud za vámi přijde bratranec, že potřebuje půjčit 10 000 Kč, a vy přitom víte, že už je 2 roky nezaměstnaný a nedávno si půjčil taky od tety, je již v tuto chvíli vysoce pravděpodobné a dá se odhadnout, že s vrácením zápůjčky bude problém,“ popisuje právnička.

● Mrkněte do rejstříku

Nebojte se rodinného příslušníka prověřit v Centrální evidenci exekucí, již vede Exekutorská komora České republiky. Výpis stojí několik set korun a lze o něj požádat online nebo např. na poštách skrze Czech POINT. Můžete se z něj dozvědět velmi cenné informace.

● Trvejte na smlouvě

O půjčení peněz určitě sepište smlouvu. „Smlouva o zápůjčce by měla obsahovat označení strany zapůjčitele a vydlužitele, předmět zápůjčky (jakou částku půjčujete), kdy a jak byla částka přenechána vydlužiteli nebo kdy a jak se tak stane, kdy bude zápůjčka splatná, jestli se jedná o zápůjčku úročnou, či bezúročnou, případně lze dohodnout sankce při včasném nevrácení zápůjčky ze strany vydlužitele, datum a podpisy obou stran ideálně úředně ověřené,“ vypočítává JUDr. Pospíšilová.

Smlouva a řešení problémů

Půjčujete někomu peníze nebo třeba sekačku na trávu? Podle zákona sice papírem na smlouvu plýtvat nemusíte, rozhodně vám to ale neuškodí.

„Vyhnete se tak v budoucnu spoustě možných problémů, jako je např. dokazování, že k zápůjčce vůbec došlo, nebo kolik peněz jste vydlužiteli půjčili a na jak dlouho,“ radí JUDr. Barbora Pospíšilová ze společnosti D.A.S.

Půjčili jste příbuznému, který se nemá k vracení? Začněte problém řešit co nejdříve. Ideální je se sejít a domluvit. Pokud to nefunguje, máte prakticky jen dvě možnosti:

● Věc dále neřešit a prostě se smířit s tím, že peníze vám již nikdo nevrátí.

● O vrácení zapůjčených peněz se soudit a počítat s tím, že vám to zničí minimálně na nějaký čas vztah v rodině.

Chcete sepsat neprůstřelnou smlouvu? Její vzor najdete na www.blesk.cz/radce

VIDEO: Pavel nedostal půjčku od banky: Půjčil si od lidí na Internetu. Levněji

Video
Video se připravuje ...

Pavel nedostal půjčku od banky: Půjčil si od lidí na Internetu. Levněji Andrea Ulagová, Jan Jedlička

Fotogalerie
7 fotografií