Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Společné finance? 6 tipů, jak s partnerem vyřešit peníze

/
  • Společný život není jen zábava. Nedílnou součástí je starost o peníze.
    29. května 2017 ● 09:48

    Společný život není jen zábava. Nedílnou součástí je starost o peníze. Poradíme vám, jak s financemi v partnerském životě naložit.

  • 1.

    O výdajích mluvte otevřeně

    Pokud máte s partnerem společné výdaje za bydlení, nákupy, cestování, atd. Dohodněte se, jak si výdaje budete dělit. Příjmy patrně stejné nemáte a navíc každý z vás má jiné požadavky na svůj životní sty.  Některým párům může vyhovovat rozdělit výdaje rovným dílem. Dvojici s výrazně rozdílnými příjmy bude zřejmě vyhovovat jiné nastavení domácích financí. Základní radou pro nakládání s penězi v partnerství je: O společných financích komunikujte otevřeně a jasně, ušetříte si spoustu nejasností a problémů.

    Peníze
    Autor: shutterstock.com

     

  • 2.

    Společný účet s přístupem

     

    Každý z partnerů do vztahu většinou přichází se svým soukromým účtem. Společné výdaje se však nejlépe spravují na jednom účtu, který používají oba partneři. Tím se v páru neztratí základní přehled o aktuálním stavu rodinných financí a snáze se dají dlouhodobě plánovat větší výdaje. „U rodinných financí se dvojnásobně vyplatí sledovat, jestli je používání účtu spojeno s různými výhodami – např. výhodnější úrok na spořicím účtu nebo levnější úroky při čerpání kontokorentu, pokud potřebujete okamžitou finanční rezervu,“ upozorňuje Gabriela Brůhová ze Sberbank.

    Každá banka má sdílení přístupu více osob k jednomu účtu nastaveno jinak. V situaci, kdy je například jeden z partnerů např. dlouhodobě nemocný a nemá přístup k účtu, je pro druhého partnera velmi nepříjemné, pokud zjistí, že má omezená práva k účtu, na kterém jsou všechny finance. 

    Nejlevnější vždy neznamená nejvýhodnější.
    Autor: scom, archiv Blesku

     

  • 3.

    Váš účet, vaše soukromí

     

    I v páru má každý nárok na soukromí. Výpis z účtu totiž prozradí takřka každý detail našeho života. Ani v páru nemusíme odhalovat všechno, proto své opodstatnění mají i účty soukromé. Pokud jeden z páru rád utrácí, zatímco druhý raději šetří na své koníčky, je často vhodnější ponechat si i soukromé účty.

    Soud potvrdil tresty za korupci ve veřejných zakázkách v Brně-Židenicích.
    Autor: profimedia.cz

     

  • 4.

    Staré půjčky do rodiny nepatří

     

    Vyčerpaný kontokorent, aktivní kreditní karta, různé druhy splátkových karet, staré spotřebitelské půjčky. I s tím často oba partneři přichází do manželství. Všechny tyto půjčky členů blízké rodiny se dají sloučit do jedné výhodnější a mnohem levnější. Slučování nebo nahrazení stávající půjčky novou půjčkou se stalo poslední dobou velkým hitem mnoha bank. A není divu, ročně se tak dá ušetřit významná částka. Rozhodně ale o všech vašich starých dluzích partnerovi řekněte!

    xx
    Autor: Profimedia

     

  • 5.

    I s hypotéku se dá manipulovat

     

     

     

    Společný domov většina párů považuje za základ partnerského života. Investice do nemovitosti představuje také jednu z nejvíce bezpečných a oblíbených možností, jak vytvořit trvalý společný majetek. Zároveň se jedná o závazek na několik desítek let, kdy může dojít k nečekaným událostem. Není třeba se obávat, většina situací se dá vyřešit. Například v případě rozchodu existuje několik variant řešení, z nichž si lze vybrat tu nejlépe vyhovující.

     

    „Po rozchodu si společnou hypotéku můžete buď ponechat, splácet dál společně, nemovitost pronajímat a o zisk se dělit. Nebo si jeden z bývalého páru hypotéku a nemovitost ponechá a druhého vyplatí, třetí možností je prodej nemovitosti a následné splacení hypotéky z výnosu prodeje,“ shrnuje možnosti Vojtěch Batěk ze Sberbank.

    Hypotéka
    Autor: scom, archiv Blesku

     

  • 6.

    Zvažte předmanželskou smlouvu

     

    Předmanželská smlouva je praktická záležitost, která k manželství může patřit stejně jako podpisy při svatbě. Předmanželskou smlouvu lze sestavit tak, že veškerý majetek, který si za své peníze pořídil nebo pořídí jeden z partnerů, je pouze jeho vlastnictvím a nespadá do společného jmění manželů. O smlouvě většinou uvažují ti, kteří do manželství vstupují s výrazně větším majetkem a také v budoucnosti očekávají výrazně vyšší příjmy, o které se v případě rozvodu nechtějí dělit s partnerem.

     

    Platí to ale i naopak. Do společného jmění manželů totiž patří i dluhy. Často bývá po rozvodu šokem, že dluhy musí splácet oba bývalí partneři i po rozvodu.  Pokud má jeden partner dluhy a v budoucnosti plánuje přijmout další závazky, může druhého partnera před těmito dluhy ochránit právě předmanželská smlouva.

    ...
    Autor: Shutterstock

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy