Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Penzijní spoření: 6 rad, jak si šetřit na stáří a nepřijít přitom o státní podporu!

/
  • Penzijní spoření: 6 rad, jak si šetřit na stáří a nepřijít přitom o státní podporu!
    30. března 2017 ● 08:00

    Máte strach, co s vámi bude ve stáří a přemýšlíte o tom, že byste si nějakou tu korunu našetřili? Úvaha je správná, na penzijní spoření totiž nikdy není brzo. Dokonce vám k němu něco přidá i stát. Jenže pozor, abyste pak nepřišli o nárok na státní podporu! Jak se toho vyvarovat?

  • 1.

    Vezměte si maximum

    Penzijní spoření se vyplatí především díky státnímu příspěvku. Ten vám stát pošle ke každé vaší měsíční úložce, která ale musí být 300 Kč nebo vyšší. Výše státního příspěvku se pak liší podle toho, kolik měsíčně spoříte. Nejvyšší částku – 230 Kč – dostanete od státu při uložení nejméně tisícovky.

    Kolik vám k penzijnímu spoření přidá stát?
    Autor: archiv

  • 2.

    Plaťte včas

    Ať už peníze své penzijní společnosti posíláte převodem, složenkou nebo je nosíte hotově, měly by na její účet dorazit nejlépe dva dny před koncem měsíce.

    „Abyste měli nárok na státní příspěvek, musí být ten samý měsíc peníze připsány na účet penzijní společnosti,“ vysvětluje Aleš Poklop, prezident Asociace penzijních společností ČR.

    Nikdy není pozdě začít spořit na penzi
    Autor: Profimedia

     

  • 3.

    Zpětná platba neplatí

    Penzijní společnosti žádají Ministerstvo financí o příspěvky pro své střadatele čtvrtletně. To ale nic nemění na faktu, že když neodešlete svou úložku v lednu a v únoru, a v březnu odešlete peníze zpětně za všechny tři měsíce, máte smůlu. Stát přispěje jen jednou, k aktuální, tedy březnové úložce.

     3061830:full:true:true

  • 4.

    Mimořádné platby oznamte

    Peníze je možné poslat předem. Ale pozor! Penzijní společnost musí vědět, na co je má použít. Pokud jen pošlete více peněz, použije je k předplacení vašeho sjednaného příspěvku na budoucí měsíce.

    „Při každé platbě, která neodpovídá smlouvě, kontaktujte svou penzijní společnost a sdělit jí, jak má s penězi naložit,“ objasňuje Poklop.  

    Důchod
    Autor: Shutterstock

    VIDEO pro pobavení: I osmdesátilí jsou leckdy pořádně mrštní a plní elánu.

    Video
    Video se připravuje ...

    Výskoky? V 80 letech žádný problém... Facebook Denisy Balakovské

  • 5.

    Ať přispěje šéf

    Nemáte peněz nazbyt a příspěvek na penzi je pro vás luxus? Zkuste si říct o peníze svému zaměstnavateli. Přidat vám na penzi je pro něj výhodnější než zvýšit vám plat. Z peněz, které vám přidá na výplatě, totiž musí zaměstnavatel platit sociální a zdravotní pojištění. Z příspěvku na vaši penzi nezaplatí navíc státu ani korunu.

    3061829:full:true:true

  • 6.

    Dluh nevznikne

    Jste ve finanční tísni a nezbývá vám na zaplacení penzijního spoření? Nic se neděje. Vaše penzijní společnost vás nebude nijak pokutovat ani po vás peníze vymáhat. Zkrátka jste si nic neuložili, na důchod jste si tedy nepřispěli, a pochopitelně jste přišli o státní příspěvek. Nic víc vám ale nehrozí, žádný dluh nevzniká.

    Využijte možnosti spoření
    Autor: profimedia.cz

    Fotogalerie
    8 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy