Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hypotéka a rozvod: 3 způsoby, jak to zařídit!

/
  • Bydlení na hypotéku je závazek i po rozvodu...
    Bydlení na hypotéku je závazek i po rozvodu... (Profimedia.cz)
    31. ledna 2017 ● 09:31

    Takřka každé druhé manželství se rozvádí, nejčastěji po třech a pěti letech. Jenže kormě bolestivého rozchodu a starosti o děti, je nutné často vyřešit i hypotéku. Je několik možností.

  • 1.

    Hypotéka pokračuje i po rozvodu

    První variantou je dohoda o tom, že i po rozvodu se společná hypotéka ponechá a bude se dál splácet společně. Každému pak připadne polovina nemovitosti. Ideální je ji pronajmout a z utrženého nájmu hypotéku hradit. O úmyslu nemovitost pronajímat je důležité informovat banku. Toto řešení je často nejlepší volbou, ale záleží na finanční situaci rozvádějícího se páru.

    Hypotéka
    Autor: scom, archiv Blesku

  • 2.

    Jeden druhého vyplatí

    Dalším řešením je, že jeden z rozvádějícího se páru si hypotéku a nemovitost ponechá a druhého vyplatí. Pro tuto variantu je ale důležité mít dostatečné prostředky, případně si navýšit hypotéku u své stávající banky, aby bylo možné druhého vyplatit. Zároveň je nutné mít dostatečný příjem, aby bylo možné utáhnout celou hypotéku jen v jednom. „Banka v tomto případě posuzuje, zda je pro ni klient po změně situace dostatečně bonitní a má dost vysoký příjem na splácení.  V případě nedostatečného příjmu je možné přibrat nového spoludlužníka, často to bývají rodiče či nový partner,“ říká Vojtěch Batěk ze Sberbank.

    Radost z nového bydlení se čím dál častěji mění v noční můru. Lidé nestíhají splácet hypotéky.
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    Prodej nemovitosti

    Třetí možností je prodej nemovitosti. Hypotéku je pak možné umořit z peněz z prodeje, případně kupec může převzít nemovitost i s hypotékou a stává se novým dlužníkem banky. Při prodeji i s hypotékou bývá kupní cena ponížena právě o zůstatek úvěru. Většinou není třeba dělat další odhad ceny nemovitosti ani zajišťovat nové dokumenty. Nový majitel musí pouze doložit dostatečný příjem.

    Hypotéka
    Autor: Profimedia

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy