Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Ježíšek se netrefil? 6 rad, jak vrátit dárky z e-shopů!

/
  • Odstoupit od kupní smlouvy můžete prvních 14 dní.
    Odstoupit od kupní smlouvy můžete prvních 14 dní. (profimedia.cz)
    27. prosince 2016 ● 09:25

    Vánoce jsou za námi a vám možná místo radosti z obdržených či darovaných dárků zbyly nechtěné věci, se kterými se Ježíšek prostě netrefil. Pokud jste takový dárek pořídili na internetu, poradíme, jak dostat své peníze zpět!

  • 1.

    Odstoupit od kupní smlouvy můžete prvních 14 dní

    Jako spotřebitel máte podle občanského zákoníku při nakupování přes internet nárok vrátit zboží obchodníkovi do 14 dní bez udání důvodů a tedy nechat si vrátit peníze zpět. Lhůta běží od chvíle, kdy od doručovací služby převezmete balíček, nebo od vyzvednutí zboží na poště či přímo na prodejně. „Mnoho zákazníků ale neví, že 14 dní je pouze lhůta, do které musí prodejcům oznámit odstoupení od smlouvy, například mailem. Fyzicky je možné zboží vrátit i v následujících dvou týdnech od oznámení,“ upozorňuje odborník Miroslav Michalko.

    Stejná pravidla platí i pro zboží nakoupené na internetových bazarech, pokud je prodávající podnikatel, tedy živnostník nebo dokonce firma. A to i v případě, kdy se jedná o použité zboží. V situaci, kdy je prodávající jen fyzická osoba, naopak právo na odstoupení od kupní smlouvy neplatí. Tady je případně jedinou možností občansko-právní cesta, tedy žaloba.

    Odstoupit od kupní smlouvy můžete prvních 14 dní.
    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    Vrátit lze i rozbalené zboží, použité ne

    Zboží není potřeba vracet v neporušeném obalu, jak si někteří prodejci neoprávněně kladou za podmínku. Právo odstoupit od smlouvy existuje od toho, aby měl zákazník možnost zboží vyzkoušet a důkladně prohlédnout tak, jako by ho kupoval na prodejně. Pozor, zboží ale nesmíte používat, protože pokud na něm budou viditelné známky užívání, právo na vrácení peněz zaniká. Výjimkou jsou audio a videonahrávky a také počítačový software. Tento druh zboží musí pro možnost vrácení zůstat originálně zabalený v ochranné fólii.

    Odstoupit od kupní smlouvy můžete prvních 14 dní
    Autor: Profimedia

  • 3.

    K vracenému zboží přidejte formulář s odstoupením od smlouvy

    Prodejce má mít na svých stránkách vzorové »Odstoupení od kupní smlouvy«. Použít ale můžete i jakýkoliv jiný jednoduchý formulář. Tento formulář si vytiskněte a přidejte jej do balíku k vracenému zboží. Dbejte na to, aby byl obsah balíku dostatečně chráněn. Jak zabalit správně balík, si můžete přečíst ZDE Samotné náklady na vrácení zboží do obchodu hradí kupující. Je dobré proto využít aplikace online přepravních služeb, které vám nabídnou nižší cenu a navíc pojištění.

    Odstoupit od kupní smlouvy můžete prvních 14 dní
    Autor: Blesk

  • 4.

    Nemáte fakturu? Nevadí!

    Fakturu, tedy doklad o nákupu, byste měli do balíku vložit se zbožím a formulářem. Pokud jste ji ztratili, podle zákona postačí i výpis z bankovního účtu s vyznačenou transakcí. A pokud jste informaci o odstoupení doručili prodejci již dříve například mailem, raději k balení přiložte i vytištěnou emailovou zprávu.

    Nakupujte dárky online? Zde je pět užitečných rad
    Autor: Profimedia

  • 5.

    Peníze dostanete zpět do 14 dnů

    Prodejce je povinen zaslat peníze zpět do čtrnácti dnů od převzetí zboží. „V případě podezření, že máte právo na vrácení, ale prodejce Vám nechce vyhovět, doporučuji podat podnět České Obchodní Inspekci,“ uzavírá Miroslav Michalko.

    Odstoupit od kupní smlouvy můžete prvních 14 dní
    Autor: Profimedia.cz

  • 6.

    Některé dárky nevrátíte

    Mezi zboží, u kterého možnost odstoupení od smlouvy neplatí, patří zájezdy, jízdenky, letenky či hotelové rezervace, potraviny, zboží uzavřené v hygienickém obalu nebo věci vyrobené na objednávku či přizpůsobené osobním potřebám, například obleky šité na míru.

    Zájezdy koupené na internetu koupit nelze.
    Autor: Profimedia

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy