Průzkumy ukazují, že břemeno spojené s podnikáním unese jen nízké procento obyvatel České republiky. Odhodlání se často rozplyne po prvních měsících, kdy na živnostníka naplno dopadne administrativa i obchod. Zátěž spojená s chodem i maličké firmy je taková, že často nezbývá čas ani energie na samotný hlavní předmět podnikání.

Mnohem hůře se například se špatnou platební morálkou nebo stále se měnícími zákony, EET nevyjímaje, srovnávají lidé nad padesát let. Zpravidla jde o živnostníky, kteří pracují na sebe nebo zaměstnávají jednoho dva lidi. Má smysl držet podnikání nad vodou za každou cenu? Co když tím trpí rodina a často i zdraví?

Cestu naznačuje příběh 55-letého Karla H. z Rakovníka u Prahy. Středoškolsky vzdělaný technik se pár let po listopadu 1989 rozhodl podnikat na vlastní pěst. Získal oprávnění na prodej a servis obráběcích strojů. Zpočátku stroje servisoval sám, práce se mu stala zároveň koníčkem.

Autor: Shutterstock

Postupem času zaměstnal několik dalších techniků, protože se firmě začalo dařit a práce bylo čím dál víc. Firmu vedl úspěšně zhruba 10 let. Práce mu kvetla pod rukama a nic nenasvědčovalo tomu, že by se mohlo cokoliv změnit. Optimismus Karla neopustil ani poté, co se musel kvůli "papírování" sám stáhnout z terénu do kanceláře.

Po celosvětové krizi v roce 2008 ale přišla rána. Zakázek ubylo, šetřilo se, kde to šlo. Veškeré firemní i osobní úspory padly na dotování provozu několik krizových let. Pak už ale nebylo z čeho brát. Z úspěšného podnikatele se stal najednou nezaměstnaný člověk. Veškeré jistoty se vytratily. Odnášela to rodina i psychika. A tím pádem také zdraví.

Po dlouhém zvažování se Karel rozhodl vrátit k původní profesi technika, pracovat s lidmi a ještě si rozšířit odborné vzdělání. Z nabídek si vybral pozici vedoucího týmu údržby ve společnosti SSI Group. Vzhledem ke svým zkušenostem začal po nezbytném zapracování a kolečku školení působit na několika administrativních objektech v Praze a ve středních Čechách.

Vzhledem k tomu, že SSI Group zajišťuje od roku 1990 údržbu, bezpečnosti i úklid na stovkách budov po celé republice, má i přes svůj relativně vyšší věk stálou možnost kariérního růstu. A tudíž i odměny. Dokonce začal také školit mladší kolegy na jiných objektech.

Možná i vy právě zažíváte podobný příběh. Jak vidíte, bez ohledu na věk řešení stále existuje. U SSI Group si navíc můžete vybrat pracovní dobu podle svých možností a potřeb. Nevadí ani to, pokud nemáte potřebné vzdělání nebo praxi - vše lze dohnat díky systému kurzů a školení. Ať jde o techniky, strážné, recepční nebo pracovníky úklidové čety.

Více se dozvíte na webových stránkách www.ssi.cz