Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dluhové pasti Vánoc: 7 rad, jak ukočírovat rodinný rozpočet a nepřijít kvůli dárkům na mizinu!

/
  • Jak kvůli dárkům nepřijít na mizinu?
    24. listopadu 2016 ● 10:00

    Vánoce by měly být hlavně časem klidu a pohody, ne soutěží o to, kdo bude mít pod stromečkem bohatší nadílku. Utrácejte s mírou, jinak by se svátky mohly stát začátkem vašeho života v dluzích. Poradíme vám, jak zkrotit domácí rozpočet a nespadnout do pasti na peníze.

  • 1.

    Udělejte si domácí rozpočet

    Než se začnete po něčem porozhlížet po obchodech, vytvořte si domácí rozpočet. „Je to jednoduché, stačí tužka a kus papíru. Přehled příjmů a výdajů nám řekne, kolik nám zůstane na konci měsíce v peněžence,“ vysvětlil David Šmejkal z Poradny při finanční tísni. Pokud chcete, můžete také rozpočet vytvořit v tabulce v Excelu či v nějaké mobilní aplikaci v tabletu nebo telefonu. Výsledek si pak můžete samozřejmě vzít sebou na vánoční nákupy. Pro připomenutí.

    Vytvořte si domácí rozpočet
    Autor: Profimedia

  • 2.

    Neutrácejte bezhlavě rozmyslu

    Všechny nákupy si promyslete, nenakupujte impulzivně. „Musíme vědět, kolik si můžeme dovolit utratit. Existují nutné výdaje, které se prostě musí zaplatit. Něco dáme do prasátka a utratit mohu jen zbytek,“ radí Šmejkal. Pokud byste rozpočet překročili a odložili kvůli tomu platby za nájem a služby, už se řítíte do dluhové pasti.

    Peníze do prasátky
    Autor: Profimedia

  • 3.

    Zkroťte výdaje

    Sestavili jste si podrobný rozpočet? Možná vás při pohledu na všechny výdaje obcházejí mrákoty. Využijte šoku a zamyslete se, jestli nejsou některé z výdajů zbytečné. Myslíte si, že pár ušetřených korun vás nevytrhne? Omyl! V ročním součtu jsou i stokoruny ušetřené měsíčně výrazně znát.

    3etříme
    Autor: Shutterstock

  • 4.

    Využijte úspory

    Pokud jste dopředu věděli, že na Vánoce budete potřebovat o něco větší sumu, než vám dovoluje rozpočet v prosinci, ideální je šetřit v průběhu celého roku. Máte někde schované úspory na dárky, nebo snad »pro strýčka Příhodu«? Využijte je, místo toho, abyste si brali půjčku. „Z půjček platím úrok – splatím tedy více, než jsem si půjčil, a ty peníze navíc mi budou chybět. Když chci někomu udělat radost, je lepší si na to spořit. Půjčka nemusí dopadnout dobře,“ říká David Šmejkal.

    Jak ušetřit peníze na vánoční svátky?
    Autor: scom, Shutterstock.com

  • 5.

    Připravte si plán

    Z rozpočtu vyčtěte, kolik peněz vám po odečtení všech příjmů a výdajů na dárky vyzbyde. Až to budete vědět, sestavte si »dárkový plán« v podobě seznamu svých blízkých a návrhů na něco, čím byste je rádi obdarovali. Rozhodně ale nesmíte zapomenout zohlednit objem peněz, které máte k dispozici. „Nejčastější chybou v nakládání s penězi je absence dobrého plánu,“ připomíná Hana Drápalová ze Sberbank.

    Nákup
    Autor: Sberbank

  • 6.

    Neutrácejte bez seznamu

    Seznam si na nákupy vezměte s sebou a berte ho jako mapu obchodů, do kterých se chcete vydat. „Nakupujete pouze se seznamem. Držte se připraveného soupisu pro své blízké a nenechte se ovlivnit lákavými nabídkami,“ nabádá Markéta Kolářová ze společnosti Kruk. Výlohy berte jen jako další past na vaše peníze a nechoďte do obchodů náhodně, protože byste tak mohli utratit o stovky i tisíce korun víc, než jste původně chtěli.

    Výlohy jsou past
    Autor: Shutterstock.com

  • 7.

    Skromnost nade vše

    Pod stromečkem přece nemusí být hora dárků. Zvláště u rodin s dětmi hrozí riziko neúměrného utrácení peněz za dárky. I když byste své okolí rádi bohatě obdarovali, přizpůsobte nákup dárků svým možnostem. Malé děti se radují i z maličkostí a větším dětem vysvětlete, jaká je finanční situace v rodině a jaká očekávání jsou reálná. „Nezapomínejte, že tím dětem dáváte příklad do života a správným přístupem je můžete ochránit od dluhů,“ upozorňuje Markéta Kolářová.

    Dárky
    Autor: scom, Profimedia.cz

    Fotogalerie
    8 fotografií

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy