Škodu si zdokumentujte!

Začala vám ze stropu kapat voda? Kromě toho, že vyrazíte za sousedem, musíte pak mít v ruce důkaz!

  • Foťák do ruky „Ať už je škoda pojištěná, nebo nepojištěná, je třeba vše zdokumentovat,“ říká Jolana Ackermannová. A pozor! Foťte dřív, než začnete škodu odstraňovat. 
  • Sestavte si soupis Kromě fotek si udělejte i stručný soupis škod, který k fotodokumentaci přiložíte.
  • Jděte za sousedem Když máte škodu zdokumentovanou, jděte za sousedem, který je za ni odpovědný. Informujte ho o škodě a umožněte mu, aby ji viděl.
  • Pojistka to jistí Pokud má soused, který vám škodu způsobil, pojištěnu odpovědnost za škody, můžete být v klidu. Pokud škodu dostatečně prokážete, bude vám náhrada vyplacena z jeho pojistky. V relativním klidu můžete být i v případě, že soused není pojištěný, ale pojištění domácnosti máte uzavřené vy. V tom případě vám náklady na opravy a odstranění škod zaplatí vaše pojišťovna, která pak může vymáhat úhradu škody na sousedovi.
  • Škodu (ne)zaplatí soused Horší situace nastane, jestliže nejste pojištěni vy a ani váš soused. Všechny škody pak jdou ze sousedovy kapsy. A tady samozřejmě můžete narazit. Pokud by vám soused odmítl škodu uhradit, obraťte se na soud. Pak ale počítejte s dalšími výdaji (soudní poplatky, odborný odhadce). Máte ale poměrně velkou šanci, že v konečné fázi vše zaplatí šetrný soused. „Naštěstí se spolu většina lidí domluví,“ říká optimisticky Ackermannová.

Staňte se detektivem

Pokud soused tvrdí, že on vás nevytopil, budete muset pátrat po původci škody. „Musíte zjistit skutečnou příčinu, abyste věděli, na kom škodu nárokovat. Voda, která vám způsobila škodu, může být z vany, kterou nechal přetéci soused (odpovědnost souseda), ale může pocházet z neudržovaných radiátorů (odpovědnost majitele/správce domu) nebo vytékat například proto, že v bytě souseda někdo neodborně prováděl instalatérské práce (odpovědnost instalatérské firmy),“ objasňuje Jolana Ackermannová.

Tip Blesku: Schovávejte faktury

Prohlídka technika pojišťovny nebo vlastní fotodokumentace jsou zásadní pro prokázání existence škody. Pro zdárný průběh likvidace je třeba prokázat i hodnotu poškozených předmětů. Zejména v případě dražších koberců, podlahových krytin a cennějších předmětů, u kterých došlo ke zničení/ poškození je užitečné doložit i faktury nebo účtenky, které jejich vyšší pořizovací cenu potvrzují.

Skutečný případ: Pračka zničila vzácný obraz

Před odchodem na nákup paní Jana zapnula pračku. Místo vypraného prádla ji ale po návratu čekalo nepříjemné překvapení. Zpuchřelá přívodní hadice k pračce praskla a voda vytopila dva byty o patro níže. Škoda způsobená vodou se vyšplhala na téměř 400 000 korun!

Škoda v bytě
Autor: scom

Nejčastější nehody v domácnosti

Voda, voda a zase voda je podle odborníků nejčastější příčinou pojišťovacích škod v domácnosti. Pokud si vytopíte »jen« svůj vlastní byt, je to nepříjemné, ale hubovat můžete jen sami sebe. Jenže když vás vytopí nepojištěný soused, je to situace podstatně vážnější. Škody se přitom můžou vyšplhat až do desetitisíců.

 

Fotogalerie
6 fotografií